Tajemnica bąbelków w piwie Guinness rozwiązana

Ponieważ nieprzejrzyste i ciemne piwo Guinness'a utrudnia fizyczną obserwację zachowania pęcherzyków w szklanym naczyniu, użyto superkomputerów do przeprowadzenia symulacji zachowania się spienionego piwa w szklance.

Publikacja: 08.05.2019 09:23

Tajemnica bąbelków w piwie Guinness rozwiązana

Foto: shutterstock

Guinness jest najpopularniejszym piwem w Irlandii. Firma założona w Dublinie przez Arthura Guinnessa działa już ponad 250 lat i jest jednym z najbardziej znanych browarów na świecie. Dziś wypija się 10 milionów kufli Guinnessa dziennie.

Jest to bardzo ciemne piwo górnej fermentacji typu stout. Kolor oraz wyrazisty, słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego, a produkowane jest wyłącznie z czterech składników - jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Guinness słynie z gęstej kremowej piany, która powstaje dzięki napełnieniu beczek z piwem mieszaniną dwutlenku węgla i azotu. Piana to bąbelki i to właśnie one zaczęły spędzać sen z oczu badaczy z Osaka University, pracujących pod kierownictwem Tomoaki Watamura.

Po wlaniu piwa Guinness do kufla kwarcowego, bąbelki o małej średnicy (tylko 1/10 wielkości tych, które smakujemy w napojach gazowanych) rozpraszają się po całym naczyniu, a rój bąbelków przesuwa się w dół. To charakteryzuje teksturę tego piwa. Chociaż zaproponowano kilka modeli wyjaśniających ten sposób ruchu roju bąbelków, mechanizm leżący u podstaw formowania tekstury pozostawał problemem otwartym.

Aby to zbadać naukowcy stworzyli przezroczysty płyn zachowujący parametry piwa, który nazwali pseudoGuinness. Następnie sfotografowali przepływ płynu za pomocą szybkiej kamery, oznakowali bąbelki i wizualizowali ruch cieczy.

Okazało się, że tekstura piwa pojawiła się tylko w odległości około 1 mm od pochylonej ściany i nie pojawiła się w jej pionowym sąsiedztwie. Tekstura pojawiła się też, gdy kąty nachylenia szkła był ostry i nie pojawiła się, gdy był rozwarty. To powodowało niestabilność strumienia wlewającego się piwa.

Okazało się, kluczem do rozwiązania problemu, prócz powstawania ekstremalnie małych bąbelków, jest kąt nachylenia ścian kufla kwarcowego. I w taki sposób superkomputer potwierdził, że piwo musi być chłodne, odpowiednio nagazowane i podawane w odpowiednim szkle.

Guinness jest najpopularniejszym piwem w Irlandii. Firma założona w Dublinie przez Arthura Guinnessa działa już ponad 250 lat i jest jednym z najbardziej znanych browarów na świecie. Dziś wypija się 10 milionów kufli Guinnessa dziennie.

Jest to bardzo ciemne piwo górnej fermentacji typu stout. Kolor oraz wyrazisty, słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego, a produkowane jest wyłącznie z czterech składników - jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Guinness słynie z gęstej kremowej piany, która powstaje dzięki napełnieniu beczek z piwem mieszaniną dwutlenku węgla i azotu. Piana to bąbelki i to właśnie one zaczęły spędzać sen z oczu badaczy z Osaka University, pracujących pod kierownictwem Tomoaki Watamura.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”