Reklama

Tajemnica bąbelków w piwie Guinness rozwiązana

Ponieważ nieprzejrzyste i ciemne piwo Guinness'a utrudnia fizyczną obserwację zachowania pęcherzyków w szklanym naczyniu, użyto superkomputerów do przeprowadzenia symulacji zachowania się spienionego piwa w szklance.

Publikacja: 08.05.2019 09:23

Tajemnica bąbelków w piwie Guinness rozwiązana

Foto: shutterstock

Guinness jest najpopularniejszym piwem w Irlandii. Firma założona w Dublinie przez Arthura Guinnessa działa już ponad 250 lat i jest jednym z najbardziej znanych browarów na świecie. Dziś wypija się 10 milionów kufli Guinnessa dziennie.

Jest to bardzo ciemne piwo górnej fermentacji typu stout. Kolor oraz wyrazisty, słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego, a produkowane jest wyłącznie z czterech składników - jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Guinness słynie z gęstej kremowej piany, która powstaje dzięki napełnieniu beczek z piwem mieszaniną dwutlenku węgla i azotu. Piana to bąbelki i to właśnie one zaczęły spędzać sen z oczu badaczy z Osaka University, pracujących pod kierownictwem Tomoaki Watamura.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama