fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Zdrowie

Fermentowana herbata od Coca-Coli? Ma być zdrowiej…

Fermentowana herbata z grzybkiem japońskim (pływający po powierzchni kożuch) słynie z właściwości leczniczych.
Coca-Cola wchodzi w segment napojów z kombuchą. Ma to być odpowiedź na potrzeby konsumentów, którzy na fali zainteresowania zdrowszym trybem życia odwracają się od słodkich napojów gazowanych.

Coca-Cola coraz bardziej dywersyfikuje swój portfel, wprowadzając zdrowsze produkty, takie jak np. wody czy napoje roślinne. W połowie września kupiła australijską spółkę Organic & Raw Trading Co, znaną z marki napojów Mojo z dodatkiem kombuchy. Mojo Kombucha Organic & Raw to naturalnie fermentowana herbata.

- Dodanie Mojo Kombucha doskonale pasuje do rosnącej popularności ekologicznych, probiotycznych napojów - powiedział Vamsi Mohan, prezes Coca-Cola Australia.

Jak już pisaliśmy w „Rzeczpospolitej”,  producent  uważnie przygląda się również szybko rosnącemu rynkowi napojów marihuanowych, planując ewentualne rozszerzenie swojego portfolio o te produkty.

Kombucha - co to takiego?

Kombucha (kombucza) zwana też grzybkiem herbacianym lub japońskim, to kolonia symbiotycznych drożdży i bakterii SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts). Po dodaniu grzybka do słodkiej herbaty powstaje fermentowany napój, najczęściej nazywany po prostu kombuchą.

Co ciekawe napój przypomina nieco coca-colę - jest ciemnobrązowy, słodki, kwaskowaty, orzeźwiający i musujący. Jednak w odróżnieniu od coca-coli słynie ze swoich właściwości zdrowotnych.

Kombucha jest bogata w  kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C), składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.

Przez zwolenników medycyny naturalnej kombucha reklamowana jest jako panaceum na niemalże wszystkie schorzenia. Poleca się ją m.in. na odchudzanie, bezsenność, brak apetytu, nadciśnienie tętnicze, obniżenie cholesterolu, wzmocnienie odporności, uregulowanie pracy układu pokarmowego, usprawnienie funkcji wątroby, nerek i pęcherza moczowego, oczyszczenie organizmu z toksyn i wiele, wiele innych problemów zdrowotnych.

Wielu do tych doniesień podchodzi sceptycznie, ponieważ mało jest wiarygodnych naukowych doniesień potwierdzających cudowne właściwości lecznicze kombuchy. Jednak zdaniem dietetyków, kombucha z całą pewnością może być traktowana jako zdrowe uzupełnienie diety.

Źródło: rp.pl, Reuters
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA