Czas na farmy na dachach

Warzywa, owoce, miód – to wszystko za jakiś czas miasta mają produkować samodzielnie.

Publikacja: 21.02.2019 18:57

Deweloperzy coraz chętniej grają w zielone. Tak ma wyglądać galeria handlowa na warszawskim Wilanowie

Foto: materiały prasowe

Połączenie uprawy roślin i miejskich zabudowań? Zdaniem analityków amerykańskiego oddziału CBRE to trend, który w najbliższych latach będzie przybierać na sile.

Może być to sposób na zagospodarowanie opuszczonych nieruchomości komercyjnych, jakich w USA nie brakuje: logistyczno-przemysłowych czy galerii handlowych. Jednak w perspektywie dekad można sobie wyobrazić pójście w kierunku nawet samowystarczalności miast pod względem produkcji żywności. Jak szacują analitycy CBRE, w tej chwili produkty z pola i ogrodu na talerz przemierzają średnio 1,5 tys. mil.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Nieruchomości
Remonty 2025. Na jakie prace decydują się Polacy
Nieruchomości
Biura premium są jak magnes. Centrum kontra inne dzielnice
Nieruchomości
Rynek wtórny. Tak sprzedający wyceniali mieszkania w kwietniu
Nieruchomości
Boom na działki. Ziemia jest coraz cenniejsza
Nieruchomości
Biurowce czekają na powrót „statecznego” kapitału
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem