Reklama

Gorąca herbata podwaja ryzyko zapadnięcia na raka przełyku

Picie herbaty cieplejszej niż 60 stopni Celsjusza znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku – mówi serwisowi rp.pl dr Farhad Islami z American Cancer Society.

Aktualizacja: 24.03.2019 06:53 Publikacja: 24.03.2019 06:42

Gorąca herbata podwaja ryzyko zapadnięcia na raka przełyku

Foto: 123RF

Badania, którymi kierował dr Islami, wykazały, że osoby pijące dziennie co najmniej 700 ml (około dwóch kubków) napojów o temperaturze wyższej niż 60 stopni Celsjusza mają o 90 proc. większe ryzyko zachorowania na raka przełyku niż osoby, które piły mniej herbaty i w niższych temperaturach.

- Stwierdziliśmy, że picie gorącej herbaty wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka przełyku, nawet wśród osób, które nigdy nie paliły papierosów lub nie piły alkoholu, co pokazuje, że związek ten jest niezależny od tych dwóch głównych czynników ryzyka raka przełyku – podkreśla dr Farhad Islami.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Jak inaczej zobaczyć przeszłość? Eye-tracking w archeologii
Materiał Partnera
Dotacja czy ulga? Ten spór pojawił się wcześniej niż afera o regaty z KPO
Nauka
Niepokojące zjawisko związane z ociepleniem mórz. „Przełomowe" wyniki nowego badania
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Reklama
Reklama