Skład wege hot doga oparty jest na roślinach. Główne składniki tej przekąski to jarmuż, czerwona soczewica, komosa ryżowa, cebula, marchew, ziemniaki oraz przyprawy takie jak imbir, kurkuma, sól i pieprz. Hot dog w wersji wegetariańskiej jest serwowany z dodatkami w postaci słodko-pikantnej musztardy, marynowanej czerwonej kapusty oraz prażonej cebulki.
Sieć twierdzi, że wybór wegetariańskiej wersji hot doga może się przyczynić do poprawy stanu środowiska. - Emisja CO2/kg podczas produkcji wege hot doga jest około 7 razy mniejsza, niż w przypadku klasycznego hot doga - mówi Tomasz Jachimczak, Commercial & Range Manager, Ikea Retail w Polsce.
Cena nowego dania jest taka sama, jak w przypadku klasycznego hot doga z dodatkami, czyli 2 zł. W odróżnieniu od klasycznej wersji nie będzie można kupić dania bez dodatków po jeszcze niższej cenie.
Popularny hot dog dostępny w sklepach Ikea ma długą historię. W 1981 roku, w nawiązaniu do wizji Ikea bycia dostępnym dla wielu, Ingvar Kamprad ustalił koszt hot doga na 5 szwedzkich koron, co stanowiło połowę ceny u konkurencji. To był początek kariery produktu, który do dziś jest serwowany w Ikea na całym świecie.