Listopad i grudzień to tradycyjnie już w większości firm okres wzmożonych prac nad nowymi budżetami. W tym także częścią planu finansowego, która dotyczy wydatków na programy motywacyjne dla pracowników. To dobry moment na przemyślenie efektywności stosowanych dotychczas rozwiązań i poszukania nowych, bardziej dopasowanych do rzeczywistych potrzeb pracowników i firmy.
Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko chorób
Jednym z obszarów, nad którym warto się zastanowić jest dofinansowanie posiłków dla pracowników. Kwestia ta warta jest rozważenia z kliku powodów. Wystarczy wskazać, że badania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dowodzą, że dofinansowanie posiłków pracownikom przyczynia się do podniesienia wydajności pracowników aż o 20%. Według danych ZUS w 2017 roku Polacy spędzili na zwolnieniach lekarskich L-4 aż 229 milionów dni. Tymczasem z badań, przeprowadzonych przez organizację Health Enhancement Research Organization i Brigham Young University wynika, że pracownicy, którzy jedzą zdrowo i ćwiczą, mają wskaźnik absencji niższy aż o 27%.
Ruch, odpoczynek i przede wszystkim zbilansowana dieta to elementy, które pozwalają zachować równowagę między życiem prywatnym a zawodowym (work life balance). O wyważone proporcje między pracą a czasem wolnym dba coraz większa grupa pracowników. Wynika to z faktu, że odpowiedni tryb życia pozwala im na większą wydajność i kreatywność. Niebagatelne znaczenie ma tu właściwe odżywianie. Nie powinno zatem dziwić, że z badań wynika także, że dofinansowanie posiłków pozytywnie wpływa na atmosferę w miejscu pracy. Wspólne celebrowanie posiłków poprawia atmosferę w pracy i relacje pracowników. A jest to o tyle ważne, że z badań przeprowadzonych przez wydawcę Kiwi Jobs wynika, że najczęstszym powodem zmiany pracy jest właśnie negatywna atmosfera w miejscu zatrudnienia (67% ankietowanych wybiera tę opcję).
Nowe rozwiązania są pożądane