Reklama
Rozwiń
Reklama

Chcesz uratować świat? Najwyżej 1,5 hamburgera tygodniowo

Aby w 2050 roku świat mógł wyżywić 10 miliardów mieszkańców Ziemi, Amerykanie powinni o 40 proc. ograniczyć spożycie wołowiny. Europa - o 22 proc.

Aktualizacja: 18.07.2019 12:03 Publikacja: 18.07.2019 09:19

Chcesz uratować świat? Najwyżej 1,5 hamburgera tygodniowo

Foto: Stock Adobe

amk

Powyższe sugestie znalazły się w raporcie World Resources Institute, globalnej organizacji non profit, która wspiera badania dotyczące lepszego wykorzystania naturalnych zasobów Ziemi.

Badania dotyczą m.in. rolnictwa, kryzysu klimatycznego, globalnego ubóstwa i podziałów dotyczących płci.

Czytaj także: Walka z ociepleniem: Krowy mogą emitować mniej gazów?

Wniosek dotyczący konieczności ograniczenia spożycia wołowiny jest jednym z wielu, zawartych w 568-stronicowym raporcie.

Według szacunków naukowców, w 2050 roku na Ziemi będzie żyło 9,8 mld ludzi, w porównaniu z 7 miliardami ludzi w 2010 r.

Reklama
Reklama

Przewiduje się, że popyt na żywność przewyższy wzrost liczby ludności, zwiększając się o ponad 50 proc., ponieważ wzrosną dochody ludności z krajów  rozwijających się.

Popyt na mięso i nabiał wzrośnie jeszcze szybciej, o prawie 70 proc., ale najbardziej wzrośnie popyt na mięso przeżuwaczy, czyli wołowinę, owce i kozy. Ma wynieść 88 proc.

Aby zaspokoić to zapotrzebowanie, pod różnego rodzaju uprawy i pastwiska trzeba będzie przeznaczyć obszary prawie dwukrotnie większe niż terytorium Indii.

Autorzy raportu uważają, że jest kilka sposobów na uratowanie ludzkości przed głodem. Najskuteczniejszym z nich ma być ograniczenie spożycia mięsa.

Same krowy są odpowiedzialne za 41 proc. emisji gazów cieplarnianych wśród zwierząt hodowlanych, które ogółem produkują 14,5 proc. globalnej emisji tych gazów.

Badacze zauważają, że Amerykanie w ciągu roku jedzą średnio ok. 27 kg wołowiny. Aby uzyskać odpowiednią redukcję, należałoby tę ilość zmniejszyć do 10,5 kg. Przy średniej masie mięsnego kotleta w hamburgerze ok 10 dkg oznacza to, że statystyczny Amerykanin mógłby zjeść najwyżej 1,5 tego przysmaku tygodniowo.

Reklama
Reklama

Zdaniem naukowców środowisku najbardziej pomogłoby przejście na żywność pochodzenia roślinnego, ale korzystne zmiany byłyby widoczne nawet wtedy, gdyby ludzie przerzucili się z wołowiny na drób i wieprzowinę.

Materiał Partnera
GEM, Abu Simbel, Ramzes II. Co łączy Wielkie Muzeum Egipskie z polską archeologią?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama