Cotygodniowy raport Narodowego Bank Ukrainy (NBU) opublikowany na stronie banku informuje, że koszyk barszczowy podrożał przez tydzień (27 marca -2 kwietnia) o 2 proc.; tydzień wcześniej buraki, fasola, cebula, mięso i inne składniki barszczu ukraińskiego podrożały o 8,6 proc., a trzy tygodnie wcześniej o 0,2 proc.

NBU wyjaśnia, że szybkie drożenie koszyka barszczowego jest wynikiem zamknięcia targowisk, zwiększonym popytem w sklepach i spadkiem podaży potrzebnych produktów. Jednak to nie składniki barszczu były w minionym tygodniu rekordzistami wzrostu cen wśród towarów żywnościowych na Ukrainie. Najbardziej podrożały cytryny o 31,8 proc., pomarańcze o 10,7 proc., kasza gryczana i czosnek o 9,1 proc. Bank centralny tłumaczy to dewaluacją hrywny, gdyż zarówno cytryny, pomarańcze jak i czosnek są na Ukrainę w większości importowane.

Bank informuje, że w lutym inflacja na artykuły żywnościowe na Ukrainie wyniosła ujęciu rocznym wyniosła 2,4 proc. Oznacza to spowolnienie w porównaniu z styczniem, kiedy ceny żywności wzrosły o średnio 3,2 proc.

Na początku kwietnia NBU informował, że na razie nie widzi ryzyka przyśpieszenia inflacji, gdyż drożenie niektórych artykułów spowodowane jest psychologicznymi uwarunkowaniami.