Prezes McDonald's stracił stanowisko za niestosowny romans z podwładną

Steve Easterbrook został zwolniony z funkcji dyrektora generalnego McDonald's. Rada nadzorcza uznała, że naruszył on zasady obowiązujące w koncernie.

Aktualizacja: 04.11.2019 12:24 Publikacja: 04.11.2019 11:31

Prezes McDonald's stracił stanowisko za niestosowny romans z podwładną

Foto: Bloomberg

52-letni, rozwiedziony Easterbrook wdał się w romans z jedną z podległych sobie pracownic. Mimo iż relacja miała miejsce za zgodą obu stron, to jednak przedstawiciele rady nadzorczej koncernu uznali, że naruszył on zasady korporacyjne, które zabraniają takich relacji między pracownikami - informuje "The Wall Street Journal".

"To był błąd. Kierując się wartościami firmy, zgodziłem się z zarządem, że nadszedł czas na to, bym zrezygnował" – napisał Easterbrook w mailu skierowanym do pracowników. Zrezygnował również z członkostwa w zarządzie koncernu.

Dymisja nastąpiła po wewnętrznym śledztwie w koncernie. Rzeczniczka McDonald's odmówiła "The New York Times" odpowiedzi na pytanie, kto poinformował radę o romansie prezesa, a także nie chciała podać żadnych szczegółów sprawy.

Nowym szefem McDonald's zostanie Chris Kempczinski, który dołączy również do zarządu firmy. Nowy prezes wcześniej kierował amerykańskim oddziałem sieci McDonald's.

Steve Easterbrook kierował amerykańską siecią fastfoodową od 2015 roku. Wcześniej zarządzał siecią w Wielkiej Brytanii. Karierę w koncernie rozpoczął w 1993 roku jako manager jednego z londyńskich lokali.

McDonald's od lat jest oskarżany przez pracownice o tolerowanie niewłaściwych zachowań ze strony przełożonych i molestowania w pracy. W sierpniu tego roku koncern poinformował, że wprowadza nowy program szkoleniowy dla pracowników restauracji i przełożonych, który ma na celu złagodzenie problemów takich jak zastraszanie, molestowanie seksualne i dyskryminacja. W maju tego roku organizacje broniące praw pracowników wraz z Time's Up Legal Defense Fund poinformowały, że złożyły niemal 30 pozwów w związku z przypadkami przemocy, molestowania i dyskryminacji w restauracjach McDonald's.

W Chicago oraz kilkunastu innych miastach doszło też do demonstracji pracowników sieci, którzy uznali, że kierownictwo McDonald's długo nie reagowało na skargi pokrzywdzonych. Od 2016 roku doszło do ponad 700 przypadków z wykorzystaniem przemocy wobec pracowników sieci.

Setki tysięcy Rosjan wyjadą na majówkę. Gdzie będzie ich najwięcej
Biznes
Giganci łączą siły. Kto wygra wyścig do recyclingu butelek i przejmie miliardy kaucji?
Borys Budka o Orlenie: Stajnia Augiasza to nic. Facet wydawał na botoks
Biznes
Najgorzej od pięciu lat. Start-upy mają problem
Biznes