Reklama

Marnujemy mniej żywności

Pandemia zmienia nasze zwyczaje. Rzadziej robimy zakupy, planujemy, co chcemy kupić, staramy się nie dopuścić do zepsucia i wyrzucania żywności.

Aktualizacja: 19.10.2020 09:00 Publikacja: 18.10.2020 21:00

Marnujemy mniej żywności

Foto: AdobeStock

Z okazji Światowego Dnia Żywności, który przypadł na 16 października, banki żywności opublikowały raport „Nie marnuj jedzenia 2020". Zbadały skalę i przyczyny marnotrawienia żywności przez gospodarstwa domowe, ale też gastronomię, sieci handlowe. Sprawdziły też, jak wygląda to na etapie produkcji. Okazuje się, że aż 53,75 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność. 62,9 proc. deklaruje, że z różną częstotliwością (często, czasami, rzadko), ale jednak wyrzuca pieczywo. Na kolejnych pozycjach znajdują się: świeże owoce (57,4 proc.), warzywa nietrwałe, czyli sałata, rzodkiewka, pomidory i ogórki (56,5 proc.), wędliny (51,6 proc.) oraz napoje mleczne (47,3 proc.).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Biznes
Sankcje na Rosję opóźnione, spór CDU–SPD i propozycja reparacji Prezydenta
Biznes
Co dalej z prezesem UKE? Zanosi się na bezkrólewie
Biznes
Antydronowa gorączka, porozumienie ws. TikToka i chińskie elektryki z UE
Biznes
Polska wstrzymuje eksport z Chin, PGZ z licencją na amunicję 155 mm
Biznes
Politechnika Warszawska sprzedaje technologie
Reklama
Reklama