MATERIAŁ POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z PSOR
Produkcja wysokiej jakości żywności nie jest możliwa beż użycia innowacyjnych i bezpiecznych narzędzi, takich jak nowoczesne maszyny i środki ochrony roślin. Dlaczego? Dziś na polu tracimy do 40 proc. żywności, a bez użycia środków ochrony roślin straty te mogą się podwoić.
Stosunek do rolnictwa uzależniony jest od tego, jakie jest zapotrzebowanie społeczeństwa. W krajach rozwijających się, w których problemem często jest głód, wymogi środowiska i długofalowe podejście do produkcji żywności przegrywa z potrzebą chwili – ze wszystkimi negatywnymi skutkami tych decyzji.
W krajach rozwiniętych, bogatych, gdzie często mamy do czynienia z nadprodukcją żywności, priorytetem jest bezpieczeństwo społeczeństwa i środowiska, w imię którego ogranicza się produkcję żywności przez regulacje prawne lub mechanizmy ekonomiczne.
Ograniczenia te stawiają nas przed trudnym pytaniem – jak zapewnić wystarczającą ilość wysokiej jakości żywności, po przystępnych cenach, z minimalnym wykorzystaniem niezbędnych zasobów? Odpowiedzią jest zrównoważone rolnictwo, realizowane poprzez integrowaną ochronę roślin, czyli połączenie najlepszych cech systemów rolnictwa konwencjonalnego i ekologicznego. System integrowanej ochrony roślin wykorzystuje wszystkie dostępne metody uprawy, w pierwszej kolejności agrotechniczne, mechaniczne, fizyczne i biologiczne, a dopiero gdy te zawiodą, rolnicy sięgają po chemiczne środki ochrony roślin.