Aktualizacja: 28.08.2018 23:50 Publikacja: 28.08.2018 23:50
Na cukrzycę cierpi już ok 422 mln osób na świecie, 90 proc. z nich ma cukrzycę typu 2, do której w większości doprowadziła niezdrowa dieta, oparta na nafaszerowanych cukrem wysoko przetworzonych produktach. Osoby z tą przypadłością nie mogą efektywnie wykorzystywać insuliny, hormonu wytwarzanego przez trzustkę, który pomaga ciału zamienić glukozę w energię. Newralgicznym składnikiem diety są więc cukry (węglowodany), które mają największy wpływ na poziom glukozy we krwi.
Tylko w 2024 roku w Polsce przeprowadzono blisko 12 000 amputacji kończyn i aż dwa razy tyle zabiegów usunięcia...
Od maja 2024 r. do kwietnia 2025 r. farmaceuci wystawili 18 736 recept na pigułkę „dzień po” w ramach programu p...
System ochrony zdrowia wymaga reformy – uważają przedsiębiorcy. Trudno jednak o wspólną wizję tego, jak powinny...
Sztuczną inteligencję wykorzystuje 13,2 proc. szpitali oraz 4,1 proc. podmiotów realizujących ambulatoryjne świa...
Przesunięcie profilaktyki na szczebel podstawowej opieki zdrowotnej może pomóc w rozwiązaniu problemu niskiego u...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas