Cukrzyca to choroba polegająca na niedoborze insuliny na poziomie tkanek, wynikającym z niedostatecznej produkcji hormonu lub niewystarczającym jego oddziaływaniem na komórki. Stanowi poważny problem zdrowotny zarówno w Polsce, jak i na świecie. Liczba chorych stale rośnie.
W 2013 roku liczbę chorych na świecie szacowano na 382 mln osób. Problemem jest nie tylko sama cukrzyca, ale także powikłania, jakie powoduje. Utrzymujący się przez lata wysoki poziom glukozy w organizmie uszkadza wiele różnych narządów, upośledzając ich funkcje. Cukrzyca zwiększa ryzyko choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Rozpoznaje się dwa rodzaje cukrzycy. Typ 1. jest spowodowany autoimmunologiczną reakcją organizmu atakującego komórki beta wysp trzustkowych, w efekcie czego te przestają produkować insulinę. Leczenie polega na podawaniu choremu brakującego hormonu. Zaburzenie stanowi 10 proc. chorych na cukrzycę i zwykle pojawia się w młodym wieku. W grupie dzieci i młodzieży do 20 lat cukrzyca insulinozależna stanowi 85 proc. zachorowań.
Typ 2. dotyka ludzi starszych i jest powiązany z otyłością. Tylko 12 proc. chorych utrzymuje prawidłową masę ciała. Mimo że w przebiegu choroby wytwarzanie insuliny może być upośledzone, to dominującym objawem jest oporność tkanek na hormon, dlatego też choroba zwana jest cukrzycą insulinooporną. Ten typ jest najbardziej rozpowszechniony w populacji.