8 produktów, które powinniśmy wykluczyć z diety, a tego nie robimy

O większości z nich słyszeliśmy, że nie są zdrowe, a mimo to jemy je nawet codziennie. Efekt? Gorsze samopoczucie, obniżenie odporności i – co za tym idzie – wzrost zachorowań na nowotwory i choroby przewlekłe.

Publikacja: 10.04.2019 14:03

8 produktów, które powinniśmy wykluczyć z diety, a tego nie robimy

Foto: Adobe Stock

Kampania informacyjna dotycząca zdrowego odżywiania trwa od lat. Przekaz, że sztuczne dodatki do żywności, konserwanty, nadmiar tłuszczu, cukru i soli w diecie szkodzą, dość dawno przebił się do opinii publicznej. Problem w tym, że w praktyce z tej wiedzy mało kto korzysta. Górę biorą nawyki i  upodobania smakowe, a także pełne rezygnacji przekonanie, że „w dzisiejszych czasach wszystko jest skażone chemią”, więc zmiany w diecie i tak niewiele dadzą. Zdaniem dietetyków, to błędne podejście.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Zdrowie
Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne