Zgodnie z § 5 rozporządzenia Rady Ministrów z 28 grudnia 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279) stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków ze względów profilaktycznych, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi. Jeżeli u pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Rozporządzenie nie reguluje kwestii dodatkowych posiłków regeneracyjnych w związku z pracą w godzinach nadliczbowych, jednak w opinii Departamentu Prawa Pracy, w przypadku wykonywania pracy w godzinach nadliczbowych w warunkach uprawniających do wydawania posiłków profilaktycznych, to pracodawca na podstawie warunków wykonywanej pracy, w tym wydatku energetycznego, ocenia czy pracownikom przysługuje prawo do dodatkowych posiłków profilaktycznych. Należy dodać, że zgodnie z § 6 ust. 1 posiłki wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.
Jednocześnie Departament Prawa Pracy w MPiPS informuje, że do właściwości Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej nie należy zajmowanie stanowiska odnośnie przykładowych lub konkretnych stanów faktycznych. Opinie prawne departamentu nie są wiążące dla stron stosunku pracy, sądów pracy oraz Państwowej Inspekcji Pracy.