Miliony komarów dziesiątkują stada bydła

Gigantyczne chmary komarów, które wylęgły się po ostatniej powodzi w Luizjanie, nękają stada koni i bydła. Padło już kilkaset zwierząt.

Aktualizacja: 13.09.2020 12:18 Publikacja: 13.09.2020 11:58

Miliony komarów dziesiątkują stada bydła

Foto: strangesounds.org, fot. dr Craige Fontenot

Huragan Laura, który uderzył w Luizjanę pod koniec sierpnia, był najsilniejszym, jaki dotychczas dotknął ten stan.

Wiatr wiejący z prędkością nawet 240 km/h spowodował rozległe powodzie i zniszczył wiele budynków.

Mieszkańcy Luizjany sprzątają po niszczycielskim żywiole, ale do problemów dołączył kolejny - duża wilgotność i wysokie temperatury spowodowały wylęg milionów komarów.

Chmary owadów atakują stada zwierząt hodowlanych, takich jak krowy i konie.

Hodowcy stracili już kilkaset zwierząt, kolejne są w fatalnym stanie. Tnące komary powodują u nich krwotoki, a w efekcie anemię. Dodatkowo zwierzęta są już zmęczone koniecznością nieustannego poruszania się, próbując uwolnić się od natrętnych krwiopijców.

Jak mówi weterynarz z miejscowości Ville Platte, dr Craige Fontenot, niektórzy farmerzy stracili po 30 procent zwierząt, w większości już sprzedanych, więc ich straty idą w setki tysięcy dolarów.

Niemożliwa do policzenia jest obecnie liczba dzikich zwierząt, takich jak jelenie, które też padają ofiarami komarów.

Huragan Laura, który uderzył w Luizjanę pod koniec sierpnia, był najsilniejszym, jaki dotychczas dotknął ten stan.

Wiatr wiejący z prędkością nawet 240 km/h spowodował rozległe powodzie i zniszczył wiele budynków.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO