Wino z dystrybutora

Duża liczba win sprzedawanych na kieliszki to niewątpliwy atut wine baru. Jednak otwierając wiele butelek, ryzykuje się, że nie zostaną one opróżnione w ciągu dwóch dni. Po tym czasie wino nie nadaje się do podania gościom

Publikacja: 24.01.2008 00:17

Wino z dystrybutora

Foto: Rzeczpospolita

Enomatic to włoski system serwowania wina pozwalający na zachowanie trunku po otwarciu w niezmienionym stanie do trzech tygodni. Otwarte butelki stoją sztywno na stojakach, w szyjki mają włożone specjalne wężyki ze szczelnym zamknięciem. Z butelki wypompowywany jest tlen, a wpompowywany azot, dzięki któremu wino nie psuje się i nie utlenia. A specjalne sitko sprawia, że do kieliszka nie dostanie się ewentualny osad.

Właśnie system Enomatic wprowadzono w nowym barze winnym JJ Wine Lounge przy restauracji Boathouse. Kilka gablot ustawiono na jednej ze ścian – w każdy segment wstawiane są wina wymagające podobnej temperatury podania. W jednym z nich będą znajdowały się wina, które warto porównać – np. shiraz z różnych regionów świata.

Zza szklanej przegrody wystają metalowe rurki, a ponad każdą butelką na wyświetlaczu pojawia się cena porcji – ile zapłacimy za 25 ml (łyk degustacyjny), za 75 ml i 125 ml. Aby korzystać z urządzenia, trzeba mieć kartę chipową (własna, do wielokrotnego ładowania, kosztuje 10 zł) działającą w systemie pre-paid. Najpierw płacimy i ładujemy kartę, potem należy włożyć ją w otwór podobny do tego w bankomacie, podstawić kieliszek pod wybraną rurkę i nacisnąć przycisk określający wielkość porcji. Dokładnie odmierzona ilość płynu wypłynie z dystrybutora. Poza tym na ekranie wyświetli się pozostała do wykorzystania kwota – jeśli chcemy, możemy ją dostać z powrotem albo wykorzystać następnym razem.

Wina proponowane w JJ Wine Lounge pochodzą z własnego importu oraz z oferty firmy Wine Express. Znajdziemy tu butelki ze wszystkich niemal regionów, głównie jednak z winnic Nowego Świata (np. Argentyny, RPA czy Chile).

Dodatkowo w wine barze dostępna jest mała karta dań, a w niej np. sery z owocowo-korzennym sosem (29 zł), grillowana słodka papryka z parmezanem i oliwą extra virgin (15 zł), medalion wołowy z kukurydzianymi frytkami (48 zł).

Poza tym w planach są szkolenia, imprezy dla firm czy wizyty winiarzy.JJ Wine Lounge znajduje się na parterze restauracji Boathouse, gdzie zagospodarowano dawną część barową. Pomieszczenie urządzono w prosty, bezpretensjonalny sposób.

Otwarcie w piątek.

JJ Wine Lounge, Boathouse, Wał Miedzeszyński 389a, tel. 022 616 32 23, czynne codz. od godz. 12 do ostatniego gościa; można płacić kartą

Enomatic to włoski system serwowania wina pozwalający na zachowanie trunku po otwarciu w niezmienionym stanie do trzech tygodni. Otwarte butelki stoją sztywno na stojakach, w szyjki mają włożone specjalne wężyki ze szczelnym zamknięciem. Z butelki wypompowywany jest tlen, a wpompowywany azot, dzięki któremu wino nie psuje się i nie utlenia. A specjalne sitko sprawia, że do kieliszka nie dostanie się ewentualny osad.

Właśnie system Enomatic wprowadzono w nowym barze winnym JJ Wine Lounge przy restauracji Boathouse. Kilka gablot ustawiono na jednej ze ścian – w każdy segment wstawiane są wina wymagające podobnej temperatury podania. W jednym z nich będą znajdowały się wina, które warto porównać – np. shiraz z różnych regionów świata.

Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!