Park szczęśliwicki
Wyprawa do krainy dźwięków z różnych stron świata to pomysł na wakacyjną przygodę dla dzieci lubiących muzykę. Na początek uczestnicy zabawy wysłuchają muzycznej opowieści w wykonaniu opowiadaczy ze stowarzyszenia Studnia O. Natomiast podczas warsztatów nauczą się m.in. tańczyć makarenę i dowiedzą się, jak domowym sposobem wykonać egzotyczny instrument. Ul. Drawska, godz. 10 – 15.
Wakacyjne zabawy dłutem i kredką
Dom Sztuki Jary
Dla dzieci lubiących malować, rysować, lepić z gliny lub rzeźbić dłutem warsztaty artystyczne to świetny pomysł na wakacyjne przedpołudnie. Pod okiem instruktorów z Pracowni Rzeźby i Ceramiki uczestnicy zajęć poznają różne techniki plastyczne. A kto wie, może uda się również nawiązać przyjaźń z którymś z poznanych tutaj kolegów? Wspólna pasja łączy najlepiej. Ul. Wiolinowa 14, tel. 022 643 79 35, godz. 10 – 13.
Wakacyjna przygoda w parku
Łazienki Królewskie
Jeden z największych i najpiękniejszych w Europie kompleksów pałacowo-ogrodowych odsłania przez dziećmi swoje tajemnice. Przewodnik powiedzie je przez zabytkowe komnaty pałacu Myśliwskiego i zaprosi w kolejne dni do zwiedzania Białego Domu oraz pałacu Na Wyspie. Bezpłatne wejściówki do odbioru w kasie pałacu Na Wyspie. Spotkanie na tarasie pałacu. Ul. Agrykola 1, tel. 022 625 79 44, godz. 12.
tr
@ferdy’s Latino
W wakacje zjemy tu aromatyczne grzyby i owoce leśne w specjalnych daniach polecanych przez szefa kuchni. W ofercie są np. mieszane liście sałat z chrupiącymi grzankami i kurkami podawane z dresingiem bekonowym (28 zł) oraz knedle z jagodami serwowane w sosie limonowym z kulką lodów waniliowych (26 zł). Brasserie Radisson SAS Centrum Hotel, ul. Grzybowska 24, tel. 022 321 88 22.
Balgera
Menu morza to letnia propozycja włoskiej restauracji na Mokotowie. Na przystawkę zjemy w niej m.in. ośmiornicę w cytrynowym vinaigrette z plasterkami ziemniaków, serwowaną na ciepło (40 zł). Dostępne są także cieniutkie plasterki dorady skropione sosem na soku ze świeżej pomarańczy i suszone pomidorki z Sycylii (40 zł), a z dań głównych – sola w całości, z patelni, na maśle (100 zł), barwena – wyśmienita ryba ze skalistych regionów morza śródziemnego – z patelni, duszona w lekkim sosie ze świeżym pomidorem kaparami i oliwkami (80 zł), ryba św. Piotra z patelni w delikatnym sosie własnym z małżami (150 zł) oraz kawałeczki świeżego węgorza w sosie z pomidorkami (80 zł). Ul. Rejtana 14, tel. 022 849 56 74.
mq
W Hard Rock Cafe usłyszymy utwory Iron Maiden
Na dwa dni przed stołecznym występem Iron Maiden razem z muzykami z zespołu Baaba zagracie ich utwory. Która z ich kompozycji robi na tobie największe wrażenie?
Gaba Kulka: Byłam na ich trzech koncertach i za każdym razem było to nieco inne doświadczenie. Pierwsze zetknięcie z nimi, które pozostawiło niezatarte wspomnienie, to Brave New World Tour, zaraz po powrocie Dickinsona i Smitha do zespołu. Natomiast kawałkiem, który nieodmiennie przyprawia mnie o przyjemne mrowienie w piętach, jest „Ghost Of The Navigator”. Wygrywa już samym wstępem i otwierającym riffem. To jak burza z piorunami.
Są takie piosenki, bez których nie wyobrażasz sobie ich koncertu?
Jest utwór „Wasted Years”, którego nigdy jeszcze nie słyszałam na żywo, a bardzo bym chciała, natomiast nie wyobrażam sobie koncertu Iron Maiden bez „Hallowed By The Name”. Przejawiają się w niej pompa i patos, nadmuchane do gigantycznych rozmiarów, bez cienia żenady ze strony wykonawców.
Czy któraś z wymienionych kompozycji znalazła się w repertuarze Baaba Kulki?
Żadnego z tych utworów nie gramy z Baabą, bo nie o to chodzi. Nie wybraliśmy tych piosenek, które chcieliśmy usłyszeć w oryginalnym wykonaniu, ale takie, w których mogliśmy interesująco namieszać. —rozmawiała Dominika WęcławekUl. Złota 59, godz. 21.30, bilety 25 zł.