[b]Wiedzieć, żeby być - nowy teatr[/b]
Nowy Teatr inauguruje cykl spotkań ekspertów, rejestrowanych i umieszczanych na stronie internetowej. Jako pierwszy gość pojawi się Joanna Tokirska-Bakir, autorka „Legendy o krwi. Antropologia przesądu” dotyczącej etnografii antysemityzmu i antyjudaizmu.
[i]Ul. Puławska 37, tel. 022 849 35 53, godz. 20. [/i]
[b]Wszystko już było - NA WOLI[/b]
Pokaz filmowej rejestracji wywiadu, którego Adam Hanuszkiewicz udzielił we wrześniu dyrektorowi Teatru Na Woli Maciejowi Kowalewskiemu. W ramach spotkania przewidziano również rozmowę o teatrze Adama Hanuszkiewicza z udziałem jego aktorów.
[i]Ul. Kasprzaka 22, tel. 022 632 24 78, godz. 19. [/i]
[i]—ar[/i]
[srodtytul]Sztuka[/srodtytul]
[b]Najlepsze dyplomy projektowe - Galeria BUW[/b]
Dobra wiadomość dla wszystkich miłośników projektowania użytkowego. W Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego możemy od dziś oglądać 115 najlepszych prac studenckich ze wszystkich uczelni artystycznych w kraju.
[i]Ul. Dobra 56/66, tel. 022 552 56 60, godz. 9 – 21.[/i]
[b]Przesypywanie Czasu - Galeria Atak[/b]
Możemy tu obejrzeć monograficzną wystawę poświęconą twórczości Teresy Pągowskiej. Wśród kilkudziesięciu prac malarskich znajdują się zarówno te z początków działalności jak i te z ostatnich lat życia artystki.
[i]Ul. Krakowskie Przedmieście 16/18, tel. 022 826 50 55, godz. 11 – 19.[/i]
[i]—igse[/i]
[srodtytul]Dla rodziny[/srodtytul]
[b]Warszawa trzech pokoleń - Fotoplastikon[/b]
Seans za złotówkę? Tylko w zabytkowym Fotoplastikonie, posiadającym jedyne w Polsce urządzenie umożliwiające oglądanie zmieniających się, trójwymiarowych zdjęć. Widzowie obejrzą unikatowe fotografie stolicy z początku XX wieku (ślizgawka na placu Wareckim), poprzez okupację, do lat 60. XX wieku. Pokazowi towarzyszą piosenki Mieczysława Fogga i Hanki Ordonówny.
[i]Al. Jerozolimskie 51, tel. 022 625 35 52, godz. 10 – 18. [/i]
[b]Król Maciuś Pierwszy - Kinoteka Multiplex[/b]
Historia ośmioletniego chłopca, obejmującego po śmierci ojca rządy w kraju, to klasyka polskiej literatury dziecięcej. Napisał ją w roku 1923 Janusz Korczak. Podbiwszy serca czytelników na całym świecie, bajka w wersji animowanej trafiła na ekrany kin. Najmłodsi widzowie obejrzą ją z wypiekami na twarzy, a towarzyszącym im rodzicom przypomną się czasy dziecięcych wzruszeń.
[i]Pl. Defilad 1, tel. 022 551 70 00, godz. 10.20, 12, 13.40, 15.20, 17.[/i]
[b]Pokaż swoje pstryki - Słuewiecki Dom Kultury[/b]
Wszyscy chcący wziąć udział w Mokotowskim Konkursie Fotograficznym mogą przygotować prace pod okiem fotografika Stanisława Fitaka. Prowadzący warsztaty omówi z autorami ich fotografie i pomoże wybrać najlepsze. Termin składania prac, obejmujących tematy „Jacy są Mokotowianie” oraz „Mokotów z bliska”, upływa 14.10. Szczegóły: [link=http://www.mokotow.waw.pl]www.mokotow.waw.pl[/link]
[i]Ul. J.S. Bacha 15, tel. 022 843 91 01, godz. 18.30. [/i]
[i]—tr[/i]
[srodtytul]Kulinaria[/srodtytul]
[b]Boathouse[/b]
Do końca października trwa tu Festiwal Owoców Morza. Szef kuchni Luc Dernaucourt opracował więc nowe menu. Jego podstawą są owoce morza, które restauracja sprowadza z Francji. Zjemy m.in. ostrygi – fine de Claire nr 1 (59 – 110 zł) czy Belon nr 0 (59 – 110 zł) – a także wykwintne dania: pieczone małże nadziewane czosnkiem, szalotkami i masłem z dodatkiem pietruszki (32 zł) czy mule z sosem na bazie nowozelandzkiego wina Soljans Sauvignon Blanc, z cebulą, pietruszką i masłem (48 zł). Sommelier Wojciech Henszel dobrał wina, np. Blanc de Mer 2007, Bouchard Finlayson, Walker Bay (26 zł za lampkę).
[i]Ul. Wał Miedzeszyński 389a, tel. 022 616 32 23.[/i]
[b]@Ferdy’s Latino – Brasserie[/b]
„Ferdek wraca z polowania” to hasło jesiennego menu. Znalazła się w nim m.in. sałata ze smażoną piersią perliczki, gorzkimi pomarańczami i dresingiem truflowym (38 zł) oraz bulion z kaczki z pierogiem z musem z wątróbki kaczej (24 zł). Zjemy także risotto z serem mascarpone, przepiórką, dynią i lawendą (36 zł) oraz comber z jelenia z sosem rodzynkowym i grappą z ziemniaczanym roesti i piklami (76 zł). Na deser można zamówić roladę czekoladową z gruszkami i konfiturą jarzębinową (22 zł). Radisson SAS Centrum Hotel,
[i]ul. Grzybowska 24, tel. 022 321 88 22.[/i]
[i]—mq[/i]