Tag:

Rolnictwo

Tracz: ucieczka biznesu norek na Ukrainę to mity

O kulisach wprowadzenia zakazu hodowli zwierząt na futra opowiada autorka ustawy, Małgorzata Tracz, posłanka Koalicji Obywatelskiej i członkini Stowarzysze...

Koniec futrzarskiego biznesu. Nawet PiS zagłosował za zakazem

Polska żegna się z fermami norek. Po latach sporów Sejm niemal jednogłośnie przegłosował zakaz hodowli zwierząt futerkowych. Do 2033 roku z mapy kraju mają...

Nowe stawki dopłat dla rolników. Ministerstwo podało dokładne kwoty

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podało ostateczne stawki płatności bezpośrednich za 2025 rok. Szef resortu podpisał rozporządzenia określające ich wys...

Rolnicy otwierają pola dla Polaków. Ratują się przed „klęską urodzaju”

„Klęska urodzaju” obserwowana w tym roku w rolnictwie wpłynęła na wzrost popularności samozbiorów. Ta bezpośrednia forma sprzedaży płodów rolnych cieszy si...

Jak księgować roślinne produkty rolnicze

Roślinne produkty rolnicze wycenia się w koszcie ich wytworzenia. Jeśli jednak nie można go ustalić, to wówczas produkty te wycenia się po cenie sprzedaży...

Reklama
Reklama

63 mln zł z UE dla polskich rolników. 50 mln euro popłynie do sześciu państw

Komisja przekazała właśnie prawie 50 mln euro z rezerwy rolnej na wsparcie producentów owoców i warzyw w Bułgarii, na Węgrzech, Łotwie, Litwie, w Polsce i...

Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa

Nazwy „stek, kotlet, kiełbasa, burger, hamburger” będą zarezerwowane dla produktów z mięsa. Jest też nowa definicja mięsa. W Parlamencie Europejskim przesz...

Ziemniaczany sukces: polskie frytki i chipsy zdobywają rynki Europy

Frytki z Polski rozpędzają się w handlu zagranicznym. W pierwszym półroczu wysłaliśmy ich za granicę aż o 14 proc. więcej niż rok wcześniej. I to w czasie,...

Żywność na świecie tanieje. Gwałtownie spadają ceny masła i cukru

Wrzesień przyniósł spadki cen w większości kategorii produktów żywnościowych na rynkach światowych. Cukier jest najniżej od ponad czterech lat. Masło tanie...

Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”

Ludzie muszą ograniczyć jedzenie mięsa i cukru o połowę i jeść dwa razy więcej owoców i warzyw – przekonują autorzy Eat-Lancet, najważniejszego na świecie...

Reklama
Reklama