- Szukaliśmy sposobu, jak rozwiązać problem braku dostępu do ciepłego pożywienia w kampusie nocą - mówią pomysłodawcy.

Do automatu jednorazowo można załadować 70 pizz. Po trzech minutach od wrzucenia do niego odpowiedniej kwoty maszyna serwuje serwuje gorącą, zapakowana w kartonowe pudełko pizzę, "restauracyjnej jakości". Danie kosztuje 10 dolarów.

Jest to jak dotąd  jedyny automat do pizzy w USA. By zadbać o jakość produktu, władze uczelni sprowadziły francuskiego kucharza, który przeprowadził 40-godzinne szkolenie pracowników uniwersyteckiej kuchni, jakich składników użyć, by z maszyny wyszła pizza nie ustępująca jakością tej, jaką robi się tradycyjnie w specjalnym piecu.

Automat do pizzy, wyprodukowany przez francuską firmę Palline,  kosztował 55 tysięcy dolarów, ale, jak twierdzą władze uczelni, zadowolenie studentów nie ma ceny.