- Koszt jajka to głównie koszt paszy dla kur. Producenci jaj nie mogą z nami konkurować, chyba że wymyślą inny sposób, aby karmić kury - podkreśla Josh Tetrick, szef firmy Hampton Creek, który chce stworzyć tani produkt o wysokiej jakości, skierowany do ludzi pragnących dobrego jedzenia.
Zespół z Hampton Creek rozkłada rośliny na czynniki pierwsze. Do tej pory przebadał ponad 3000 roślin, z których wyselekcjonował 11 nadających się do wytwarzania substytutu jaj.
Z roślinnego substytutu można wyprodukować jajecznicę czy majonez.
Do zrobienia jajecznicy wykorzystywane są rośliny uprawiane i spożywane na całym świecie. Nasiona tych roślin są mielone na proszek i mieszane z wodą. Z wytworzonej pasty pożądane białka są oddzielane od reszty składników rośliny i wracają do postaci płynnej. Z tak przygotowanej substancji powstaje jajecznica. Prace nad produktem są już niemal zakończone, teraz trwa jego doskonalenie.
Firma Tetricka nie ujawnia nazwy roślin, które wykorzystuje do jej produkcji.