Reklama

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

Nowa inspekcja przejmie wszystkie zadania czterech inspekcji, m.in. weterynaryjnej oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Aktualizacja: 31.05.2017 08:45 Publikacja: 31.05.2017 08:02

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności

Foto: Fotolia.com

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności oraz przepisy ją wprowadzające. Nowa inspekcja przejmie część funkcji sanepidu i Inspekcji Handlowej oraz wszystkie zadania Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, które zostaną zlikwidowane.

Na jej czele stanie główny inspektor bezpieczeństwa żywności, mianowany i odwoływany przez premiera na wiosek ministra rolnictwa. Jemu też GIBŻ składać będzie coroczne sprawozdania. Podlegać mu będą inspektorzy wojewódzcy, którzy z kolei powołają inspektorów powiatowych. Ustawa przewiduje też inspektorów granicznych, o statusie analogicznym do powiatowych, ale podlegających bezpośrednio głównemu inspektorowi. Nowa instytucja, po przejęciu pracowników dotychczasowych inspekcji, ma zatrudniać ok. 9 tys. osób.

W zamierzeniach rządu unifikacja ma spowodować lepszą organizację kontroli i ukrócić nakładanie się kompetencji poszczególnych instytucji. Obecnie np. zboże sprowadzane z Ukrainy podlega właściwości innej Inspekcji w zależności czy przeznaczone jest na pasze, siew czy do spożycia. Z kolei podmioty prowadzące jednocześnie produkcję i sprzedaż wyrobów mięsnych (np. supermarkety) podlegały podwójnej kontroli – Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie produkcji i Sanitarnej w zakresie sprzedaży.

Teraz kontroli i audytów ma być mniej, ale za to będą bardziej kompleksowe i uproszczone. Nowa inspekcja będzie też mogła stworzyć jednolite standardy kontroli i oceniania ryzyka – teraz są one zróżnicowane. Dzięki temu system ma być szczelniejszy, a przedsiębiorcy zyskają większą pewność. Nie będą też musieli poświęcać czasu na dostarczanie informacji kilku niezależnym inspekcjom – załatwią wszystko w jednej. Z kolei stworzenie sieci inspektoratów powiatowych ma ułatwić kontakt organu szczególnie z małymi firmami oraz pozwolić zaoszczędzić pieniądze publiczne na kosztach dojazdów i diet.

Przede wszystkim jednak nowa Inspekcja ma chronić interesy konsumentów. Jak? Eliminując nieuczciwe praktyki, takie jak fałszowanie żywności, czy kontrolując bezpieczeństwo zdrowotne i dobrostan zwierząt.

Reklama
Reklama

Przepisy wprowadzające przewidują zaś nowelizację ponad 30 ustaw, oraz powołanie specjalnego pełnomocnika rządu w celu organizacji nowej inspekcji. Pod nadzorem ministra rolnictwa ma on zadbać o to, aby przekształcenie nie zakłóciło ciągłości pracy dotychczasowych inspekcji. Po wykonaniu zadania zostanie odwołany.

Rząd oszacował, że przekształcenie kilku inspekcji w jedną nie wygeneruje dodatkowych kosztów.

etap legislacyjny: trafi do Sejmu

Zawody prawnicze
Notariusze zwalniają pracowników i zamykają kancelarie
Spadki i darowizny
Czy darowizna sprzed lat liczy się do spadku? Jak wpływa na zachowek?
Internet i prawo autorskie
Masłowska zarzuca Englert wykorzystanie „kanapek z hajsem”. Prawnicy nie mają wątpliwości
Prawo karne
Małgorzata Manowska reaguje na decyzję prokuratury ws. Gizeli Jagielskiej
Nieruchomości
Co ze słupami na prywatnych działkach po wyroku TK? Prawnik wyjaśnia
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama