Reklama

Czy oświadczenia majątkowe składa się niezależnie od wymiaru etatu?

Google Ustaw „Rzeczpospolitą” jako swoje ulubione źródło informacji w Google
Czy oświadczenia majątkowe składa się niezależnie od wymiaru etatu?

Foto: Fotorzepa,Adam Burakowski

Reklama
Reklama
Reklama

- Pracownik służby cywilnej zatrudniony w jednym z urzędów centralnych na pół etatu jako radca prawny został zobowiązany do złożenia oświadczenia o stanie majątkowym. Ma wątpliwości, czy przy jego wymiarze czasu pracy rzeczywiście ten obowiązek powinien go dotyczyć.

Stanowisko rady prawnego nie należy do stanowisk wprost wymienionych w ustawie o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne, których pełnienie zobowiązuje do składania oświadczeń o stanie majątkowym. Jednak art. 2 pkt 2 tej ustawy obowiązek ten rozciąga także na członków korpusu sc zajmujących stanowiska równorzędne z nimi pod względem płacowym. W przypadku urzędu centralnego są to stanowiska dyrektora generalnego, dyrektora departamentu i jego zastępcy oraz naczelnika wydziału. Stanowisko radcy prawnego można porównać tylko ze stanowiskiem naczelnika wydziału (pozostałe należą bowiem do odrębnej grupy – wyższych stanowisk w sc).

Czytaj dalej już od 9,90 zł (zamiast 39 zł)

Dostęp do treści RP.PL w serwisie i aplikacji:

  • codzienne wiadomości, wartościowe komentarze i opinie na serwisie
  • pogłębione reportaże i publicystyka w Plusie Minusie
Reklama
Reklama
Promowane treści
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama