Reklama
Rozwiń

Polska żywność przed chińską szansą

Wojna celna z USA, nieurodzaj i choroba ASF powodują w Chinach luki na rynku żywności. To szansa dla polskich firm.

Publikacja: 30.09.2018 21:00

Polska żywność przed chińską szansą

Foto: Adobe Stock

Na chińskim rynku nieoczekiwanie pojawiają się niedobory żywności, które polscy producenci i eksporterzy powinni wykorzystać do rozpoczęcia współpracy z Chinami – piszą autorzy raportu „Inside China", przygotowanego przez Polskie Centrum Studiów nad Prawem i Gospodarką Chin działające na Uniwersytecie Warszawskim.

Główną przyczyną jest wzrost napięcia między Stanami Zjednoczonymi i Chinami, w wyniku czego pojawiły się 25-procentowe cła na importowaną z USA żywność. Import sorgo, kukurydzy oraz pszenicy już w lipcu spadł więc odpowiednio o 62,5 proc., 63,7 proc. oraz 43,03 proc. w porównaniu z takim samym okresem 2017 r.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rolnictwo
Aż ćwierć miliarda dla rolników za wybicie zwierząt. Zbyt łatwe pieniądze?
Rolnictwo
Cła na nawozy z Rosji wchodzą w czasie wojny Izraela z Iranem
Rolnictwo
FAO: żywność na świecie tańsza w maju, zwłaszcza zboża, oleje i cukier
Rolnictwo
Dlaczego masowo pada bydło na Białorusi? Ukrywany powód
Patronat Rzeczpospolitej
BIO_REACTION 2025
Rolnictwo
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025