Reklama

Polska żywność przed chińską szansą

Wojna celna z USA, nieurodzaj i choroba ASF powodują w Chinach luki na rynku żywności. To szansa dla polskich firm.

Publikacja: 30.09.2018 21:00

Polska żywność przed chińską szansą

Foto: Adobe Stock

Na chińskim rynku nieoczekiwanie pojawiają się niedobory żywności, które polscy producenci i eksporterzy powinni wykorzystać do rozpoczęcia współpracy z Chinami – piszą autorzy raportu „Inside China", przygotowanego przez Polskie Centrum Studiów nad Prawem i Gospodarką Chin działające na Uniwersytecie Warszawskim.

Główną przyczyną jest wzrost napięcia między Stanami Zjednoczonymi i Chinami, w wyniku czego pojawiły się 25-procentowe cła na importowaną z USA żywność. Import sorgo, kukurydzy oraz pszenicy już w lipcu spadł więc odpowiednio o 62,5 proc., 63,7 proc. oraz 43,03 proc. w porównaniu z takim samym okresem 2017 r.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Rolnictwo
63 mln zł z UE dla polskich rolników. 50 mln euro popłynie do sześciu państw
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Rolnictwo
Żywność na świecie tanieje. Gwałtownie spadają ceny masła i cukru
Rolnictwo
Dobre pierwsze półrocze polskiego rolnictwa
Rolnictwo
Przekreślone plany wielkich firm. OPR-ów nie będzie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Rolnictwo
Polskie rolnictwo może na umowie z Mercosur stracić najwięcej w UE. Inni zyskają
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama