Reklama

RZECZoBIZNESIE: Joanna Fabisiak: Nie marnujmy żywności, nawet jednej marchewki

Należy ukierunkować organizacje pomocowe, by zainteresowały się możliwością bycia pasem transmisyjnym między sklepem, a ludźmi potrzebującymi - mówi Joanna Fabisiak, posłanka PO, prezes Fundacji „Świat na Tak", gość programu Michała Niewiadomskiego.

Aktualizacja: 06.09.2019 15:29 Publikacja: 06.09.2019 12:16

RZECZoBIZNESIE: Joanna Fabisiak: Nie marnujmy żywności, nawet jednej marchewki

Średnia unijna w marnowaniu żywności rocznie to 180 kg. W Polsce dane mówią o 250-270 kg marnowanej żywności na jedną osobę. Rocznie 100 tys. ton żywności marnuje się w sklepach.

- Żeby wyprodukować jedną marchewkę konieczne jest zanieczyszczenie środowiska. Jeżeli jest ładna przekazuje się ją do sklepu. Część już na tym poziomie się odrzuca. Dodatkowo każdemu się zdarzyło, żeby wyrzucić taką marchewkę po zakupie. Potrzeba sporo wody, energii i zanieczyszczeń, żeby wyprodukować marchewkę - mówiła Fabisiak.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Rolnictwo
Komisja Europejska grozi Polsce procedurą za blokadę ukraińskiego zboża
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Rolnictwo
Producenci tytoniu zablokują Warszawę. Protestują przeciwko likwidacji dopłat
Rolnictwo
Epidemia ptasiej grypy gwałtownie rozprzestrzenia się w Niemczech
Rolnictwo
Jest nowa umowa handlowa z Ukrainą. Co z polskim embargiem?
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Rolnictwo
63 mln zł z UE dla polskich rolników. 50 mln euro popłynie do sześciu państw
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama