RZECZoBIZNESIE: Joanna Fabisiak: Nie marnujmy żywności, nawet jednej marchewki

Należy ukierunkować organizacje pomocowe, by zainteresowały się możliwością bycia pasem transmisyjnym między sklepem, a ludźmi potrzebującymi - mówi Joanna Fabisiak, posłanka PO, prezes Fundacji „Świat na Tak", gość programu Michała Niewiadomskiego.

Aktualizacja: 06.09.2019 15:29 Publikacja: 06.09.2019 12:16

RZECZoBIZNESIE: Joanna Fabisiak: Nie marnujmy żywności, nawet jednej marchewki

Średnia unijna w marnowaniu żywności rocznie to 180 kg. W Polsce dane mówią o 250-270 kg marnowanej żywności na jedną osobę. Rocznie 100 tys. ton żywności marnuje się w sklepach.

- Żeby wyprodukować jedną marchewkę konieczne jest zanieczyszczenie środowiska. Jeżeli jest ładna przekazuje się ją do sklepu. Część już na tym poziomie się odrzuca. Dodatkowo każdemu się zdarzyło, żeby wyrzucić taką marchewkę po zakupie. Potrzeba sporo wody, energii i zanieczyszczeń, żeby wyprodukować marchewkę - mówiła Fabisiak.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Rolnictwo
Dlaczego masowo pada bydło na Białorusi? Ukrywany powód
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Patronat Rzeczpospolitej
BIO_REACTION 2025
Rolnictwo
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Rolnictwo
Rosjanie zjedli białoruskie kartofle. Białoruś zacznie kupować je w Unii
Rolnictwo
Chiquita zwalnia połowę swoich pracowników w Panamie. Gigantyczne straty przez strajk