Producent Sriracha ostrzega: Eksplodujące butelki z ostrym sosem trafiły do sklepów

Butelki zawierające Sriracha Hot Chilli sos mogą być niebezpieczne. Podczas otwierania butelki mogą eksplodować. Producent wycofuje je ze sklepów.

Aktualizacja: 28.12.2019 19:57 Publikacja: 28.12.2019 16:26

Producent Sriracha ostrzega: Eksplodujące butelki z ostrym sosem trafiły do sklepów

Foto: Bloomberg

Sos Sriracha według niektórych źródeł uważana jest za najpopularniejszy ostry sos na świecie. sprzedawany jest praktycznie wszędzie. Niestety do sklepów w Australii i Nowej Zelandii oraz w Singapurze trafiła partia wadliwych butelek, które mogą eksplodować podczas otwarcia.

Według agencji rządowej zajmującej się jakością żywności w Australii i Nowej Zelandii sos zawiera zbyt duże ilości kwasu mlekowego, który powoduje fermentację i pęcznienie butelek a podczas otwierania może spowodować eksplozję.

Sos Sriracha, zrobiony m.in. z octu, papryczek chili oraz czosnku, to najpopularniejszy ostry sos na świecie. Można go znaleźć w większości azjatyckich restauracji na całym świecie, w tym także w Polsce.

Producent sosu, kalifornijska firma Huy Fong Foods - ostrzega, że niebezpieczne mogą być butelki w rozmiarach od 502 (17 oz.) do 828 mililitrów (28 oz.)  z datą przydatności do spożycia do marca 2021 roku.

Agencja Food Standards Australia New Zealand ostrzega, by nie otwierać butelek i jak najszybciej zwrócić je do sklepu, by odzyskać pieniądze - informuje BBC. W na początku grudnia tego roku partia sosu Sriracha została wycofana ze sklepów w Irlandii, z tego samego powodu.

Sos Sriracha według niektórych źródeł uważana jest za najpopularniejszy ostry sos na świecie. sprzedawany jest praktycznie wszędzie. Niestety do sklepów w Australii i Nowej Zelandii oraz w Singapurze trafiła partia wadliwych butelek, które mogą eksplodować podczas otwarcia.

Według agencji rządowej zajmującej się jakością żywności w Australii i Nowej Zelandii sos zawiera zbyt duże ilości kwasu mlekowego, który powoduje fermentację i pęcznienie butelek a podczas otwierania może spowodować eksplozję.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Polacy zmarnują mniej żywności w święta? Tradycja w odwrocie
Przemysł spożywczy
Kucharek sądzi się o flagę Polski z Vegetą. Na razie górą polskie przyprawy
Przemysł spożywczy
McDonald’s rzuca rękawicę Starbucksowi i zapowiada globalną ekspansję
Przemysł spożywczy
Brytyjski sanepid ostrzega przed salmonellą w drobiu z Polski
Przemysł spożywczy
Piekarnie boją się nowego roku
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja zmienia łańcuchy dostaw w okresach wysokiego popytu