Reklama
Rozwiń

Gastronomia idzie na rekord

Zamówienia posiłków przez internet rosną kilka razy szybciej niż cały sektor gastronomiczny. Trend ma się utrzymywać latami i to już nie tylko dzięki najmłodszym konsumentom.

Aktualizacja: 02.03.2020 21:23 Publikacja: 02.03.2020 21:00

Gastronomia idzie na rekord

Foto: Adobe Stock

Rynek gastronomiczny w Polsce jest już wart ponad 34 mld zł. Rośnie 3–5 proc. rocznie. Zdecydowanie najdynamiczniej rozwija się sektor internetowych zamówień na dostawy do domu – w tym roku ma być wart już 1,7 mld zł, a za pięć lat – 5,8 mld zł. Wówczas cały sektor zamówień wysyłanych do domu (składanych online i telefonicznie – tzw. delivery) wart będzie już 12 mld zł.

Z raportu serwisu Pizzaportal wynika, że rośnie również rola agregatorów, za pośrednictwem których zamówienia od klientów trafiają do restauracji. Obecnie serwisy takie jak np. Pyszne.pl odpowiadają za 74 proc. zamówień, resztę gastronomia prowadzi przez własne strony WWW.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni