OIV: wina na świecie nie zabraknie

To dobra wiadomość dla miłośników wina: wiodąca międzynarodowa organizacja producentów twierdzi, że krzewy i producenci dostosowali się do zmian klimatu i wina nie zabraknie przynajmniej w najbliższych latach

Publikacja: 29.10.2015 10:13

OIV: wina na świecie nie zabraknie

Foto: 123rf.com

Wcześniejsze winobrania, zmiany w odmianach szczepów i nowe procedury produkcji wina pomogły już w zmniejszeniu wpływu surowszych warunków klimatycznych dotyczących plantacji na świecie — uważa szef Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina OIV.

- Producenci wina na całym świecie dostosowali się do zmian, a same krzewy mają zdolność adaptacji, jakich nie znajdzie się w innych roślinach — twierdzi dyrektor generalny OIV, Jean-Marie Aurand. Podał przykład Lanzarote z archipelagu Wysp Kanaryjskich, gdzie winnice rosną na lawie, która korzysta z nocnej rosy — jedynego praktycznie źródła wody latem — i traci tę wilgoć w ciągu dnia.

Aurand tłumaczy, że w Chinach ponad 80 proc. areału produkcji znajduje się w regionach, gdzie temperatura może w zimie spaść poniżej 30 stopni Celsjusza. Plantatorzy zakrywają krzewy, aby chronić je przed mrozami i odkrywają wraz z nastaniem wiosny.

Niektórzy winiarze zaczynają zmieniać proces produkcji. Np. australijska posiadłość Treasury Wines Estates testuje obecnie technologię podziemnego podlewania krzewów i zwiększa zdolność fermentacji w ramach walki ze skutkami zmian klimatu. — Można dostosować się do zmian klimatu albo reagować na nie. Trzeba mieć na to czas, ale trzeba najpierw wiedzieć, o co chodzi — stwierdził przedstawiciel Treasury Wine, Stuart McNab na szczycie o zmianie klimatu na świecie zorganizowanym w październiku.

Prognozy

Mimo zaniepokojenia wielu producentów, zwłaszcza w Szampanii, Aurand nie przejmuje się zbytnio przyszłością trunków chronionych systemem apelacji AOC związanych z regionem i metodami produkcji. — Dziś mamy inne odmiany szczepów i techniki ich uprawy, więc nie niepokoi mnie ta sprawa w krótkim czy średnim terminie, co nie oznacza, że nie powinniśmy traktować kwestii zmiany klimatu całościowo — powiedział.

Jego zdaniem, za wcześnie jeszcze na podawanie prognoz do 2050 r. W obecnej kampanii OIV przewiduje zwiększenie światowej produkcji wina o 2 proc. do 274,7 mln hektolitrów. Poprawa o 10 proc. produkcji we Włoszech oznacza, że ten kraj odzyska pozycję światowego lidera w produkcji, po stracie tego miejsca w ubiegłym roku na rzecz Francji, gdy miał gorsze zbiory z powodu złej pogody.

OIV przewiduje wstępnie, że spożycie wina w 2015 r. na świecie wyniesie 235,7-248,8 mln hl, mniej wobec ok. 240 mln hl w ubiegłym roku. W odróżnieniu od krajów Europy Zachodniej, gdzie mieszkańcy piją mniej wina, jego spożycie wzrośnie znowu w USA, które w 2013 r. stały się największym na świecie konsumentem wina.

Wcześniejsze winobrania, zmiany w odmianach szczepów i nowe procedury produkcji wina pomogły już w zmniejszeniu wpływu surowszych warunków klimatycznych dotyczących plantacji na świecie — uważa szef Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina OIV.

- Producenci wina na całym świecie dostosowali się do zmian, a same krzewy mają zdolność adaptacji, jakich nie znajdzie się w innych roślinach — twierdzi dyrektor generalny OIV, Jean-Marie Aurand. Podał przykład Lanzarote z archipelagu Wysp Kanaryjskich, gdzie winnice rosną na lawie, która korzysta z nocnej rosy — jedynego praktycznie źródła wody latem — i traci tę wilgoć w ciągu dnia.

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Zyskaj dostęp do ekskluzywnych treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Przemysł spożywczy
Co czwarta „małpka” znika z półki do południa. Jak wygląda sprzedaż wódek w małych butelkach
Przemysł spożywczy
Dobre wiadomości dla kawoszy. Komisja Europejska chce odroczyć ważną dyrektywę
Przemysł spożywczy
Piwo i wino coraz częściej bez procentów. Eksperci: To nie chwilowa moda
Przemysł spożywczy
Alkotubki zmienią przepisy. Dziś nie ma się do czego przyczepić?