Reklama
Rozwiń

OIV: wina na świecie nie zabraknie

To dobra wiadomość dla miłośników wina: wiodąca międzynarodowa organizacja producentów twierdzi, że krzewy i producenci dostosowali się do zmian klimatu i wina nie zabraknie przynajmniej w najbliższych latach

Publikacja: 29.10.2015 10:13

OIV: wina na świecie nie zabraknie

Foto: 123rf.com

Wcześniejsze winobrania, zmiany w odmianach szczepów i nowe procedury produkcji wina pomogły już w zmniejszeniu wpływu surowszych warunków klimatycznych dotyczących plantacji na świecie — uważa szef Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina OIV.

- Producenci wina na całym świecie dostosowali się do zmian, a same krzewy mają zdolność adaptacji, jakich nie znajdzie się w innych roślinach — twierdzi dyrektor generalny OIV, Jean-Marie Aurand. Podał przykład Lanzarote z archipelagu Wysp Kanaryjskich, gdzie winnice rosną na lawie, która korzysta z nocnej rosy — jedynego praktycznie źródła wody latem — i traci tę wilgoć w ciągu dnia.

Aurand tłumaczy, że w Chinach ponad 80 proc. areału produkcji znajduje się w regionach, gdzie temperatura może w zimie spaść poniżej 30 stopni Celsjusza. Plantatorzy zakrywają krzewy, aby chronić je przed mrozami i odkrywają wraz z nastaniem wiosny.

Niektórzy winiarze zaczynają zmieniać proces produkcji. Np. australijska posiadłość Treasury Wines Estates testuje obecnie technologię podziemnego podlewania krzewów i zwiększa zdolność fermentacji w ramach walki ze skutkami zmian klimatu. — Można dostosować się do zmian klimatu albo reagować na nie. Trzeba mieć na to czas, ale trzeba najpierw wiedzieć, o co chodzi — stwierdził przedstawiciel Treasury Wine, Stuart McNab na szczycie o zmianie klimatu na świecie zorganizowanym w październiku.

Prognozy

Mimo zaniepokojenia wielu producentów, zwłaszcza w Szampanii, Aurand nie przejmuje się zbytnio przyszłością trunków chronionych systemem apelacji AOC związanych z regionem i metodami produkcji. — Dziś mamy inne odmiany szczepów i techniki ich uprawy, więc nie niepokoi mnie ta sprawa w krótkim czy średnim terminie, co nie oznacza, że nie powinniśmy traktować kwestii zmiany klimatu całościowo — powiedział.

Jego zdaniem, za wcześnie jeszcze na podawanie prognoz do 2050 r. W obecnej kampanii OIV przewiduje zwiększenie światowej produkcji wina o 2 proc. do 274,7 mln hektolitrów. Poprawa o 10 proc. produkcji we Włoszech oznacza, że ten kraj odzyska pozycję światowego lidera w produkcji, po stracie tego miejsca w ubiegłym roku na rzecz Francji, gdy miał gorsze zbiory z powodu złej pogody.

OIV przewiduje wstępnie, że spożycie wina w 2015 r. na świecie wyniesie 235,7-248,8 mln hl, mniej wobec ok. 240 mln hl w ubiegłym roku. W odróżnieniu od krajów Europy Zachodniej, gdzie mieszkańcy piją mniej wina, jego spożycie wzrośnie znowu w USA, które w 2013 r. stały się największym na świecie konsumentem wina.

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement