Reklama
Rozwiń
Reklama

We Francji wiesz, jakie mięso kupujesz i jesz

Francja wprowadza obowiązek informowania konsumentów w lokalach gastronomicznych o pochodzeniu mięsa podawanego w potrawach. To samo dotyczy sklepów. Przewiduje to dekret premiera Francois Bayrou.

Publikacja: 19.02.2025 19:31

We Francji wiesz, jakie mięso kupujesz i jesz

Foto: Adobe Stock

Taki obowiązek istniał od 2022 r. ale dotyczył wyłącznie cielęciny i wołowiny. Teraz konsument i kupujący musi być informowany, skąd pochodzi kotlet wieprzowy, sznycelek jagnięcy czy udko kurczaka. Od marca 2024 obowiązek podawania informacji o pochodzeniu dotyczy mięsa mielonego, elementów drobiowych i przetworów. Informacji o pochodzeniu mięsa powinny też udzielać sklepy.

„Na kilka dni przed otwarciem dorocznego międzynarodowego salonu rolnego w Paryżu (22 lutego — 2 marca) ta decyzja rządu świadczy o chęci zwiększenia widoczności francuskich płodów rolnych na naszych talerzach”- stwierdził w komunikacie resort rolnictwa, cytowany przez „La Tribune”.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Przemysł spożywczy
Naukowcy wzywają, by jeść o połowę mniej mięsa. „Mamy kryzys planetarny”
Przemysł spożywczy
Wojna o piwo i „małpki” w Sejmie. Kto zyska na zakazie reklam?
Reklama
Reklama