Gorzko zapłaczemy nad cenami czekolady. Kakao bije rekordy cenowe

El Niño szkodzi uprawom kakao, więc jego ceny biją rekordy. Oznacza to, że czekolada w tym roku tania nie będzie.

Publikacja: 09.02.2024 13:34

El Niño szkodzi uprawom kakao

El Niño szkodzi uprawom kakao

Foto: Adobe Stock

Ceny kakao na nowojorskim rynku towarowym biją historyczne rekordy. W czwartek sięgnęły poziomu 5874 dolarów za tonę. Oznacza to, że od początku 2023 roku cena tego kluczowego składnika czekolady wzrosła prawie dwukrotnie. Rosnące ceny kakao już wywierają presję na ceny czekolady.

Czy firmy przerzucą rosnące koszty na klientów?

- Oczekuje się, że historycznie wysokie ceny kakao ograniczą wzrost zysków w tym roku – poinformował koncern Hershey w oświadczeniu cytowanym przez BBC.

Prezeska firmy Michele Buck nie wykluczyła również możliwości podwyżki cen produktów Hershey. Przy czym wyniki finansowe firmy pokazują, że na drastyczne przerzucanie rosnących kosztów na klientów nie bardzo jest miejsce – w ostatnim kwartale 2023 roku sprzedaż Hershey spadła o 6,6 proc., gdyż dotknięci inflacją konsumenci ograniczyli wydatki na słodycze.

Czytaj więcej

Inflacja w Polsce. Lokomotywami podwyżek są cukier i energia cieplna

Również koncern Mondelez uznaje, że rosnące ceny kakao (ale także cukru) są wyzwaniem, z którym będzie musiał sobie radzić.

Z czego wynikają wysokie ceny kakao?

Problem z kakao bierze się z kłopotów sprawianych przez El Niño, zjawisko pogodowe, które w tym roku powoduje małe opady w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej, dwóch krajach będących największymi w świecie producentami kakao. Do tego zmiany klimatyczne powodują zmiany w wegetacji kakao i krótszy czas w roku na jego uprawę.

- Handlowcy niepokoją się kolejnym krótkim rokiem produkcyjnym, a obawy te potęguje El Niño, zagrażające uprawom w Afryce Zachodniej gorącą i suchą pogodą – powiedział BBC Jack Scoville, analityk w Price Futures Group.

W Polsce ceny czekolady podniosła ostatnio np. marka Wedel, która podwyżki zapowiadała jeszcze we wrześniu.

Ceny kakao na nowojorskim rynku towarowym biją historyczne rekordy. W czwartek sięgnęły poziomu 5874 dolarów za tonę. Oznacza to, że od początku 2023 roku cena tego kluczowego składnika czekolady wzrosła prawie dwukrotnie. Rosnące ceny kakao już wywierają presję na ceny czekolady.

Czy firmy przerzucą rosnące koszty na klientów?

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek