Reklama
Rozwiń

Krzysztof Jurgiel: trwają prace nad koncepcją utworzenia holdingu spożywczego

Trwają prace nad koncepcją utworzenia Polskiego Narodowego Holdingu Spożywczego.

Publikacja: 04.08.2016 07:07

Krzysztof Jurgiel: trwają prace nad koncepcją utworzenia holdingu spożywczego

Foto: 123rf.com

Zakłada ona, że na bazie Krajowej Spółki Cukrowej powstanie duży podmiot, do którego mogą być dołączone inne polskie firmy rolno-spożywcze - poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

Minister przyznał, że zdania co do koncepcji utworzenia takiego holdingu są podzielone. Zlecono więc kilka ekspertyz; m.in. ma je przygotować Bank Gospodarki Żywnościowej - poinformował. Analiza będzie dotyczyła porównania skutków ekonomicznych połączenia wszystkich polskich państwowych firm rolno-spożywczych (jest ich ok. 70), innym wariantem jest stopniowe rozszerzanie Krajowej Spółki Cukrowej (KSC). Decyzje w tej sprawie mogą zapaść w październiku-listopadzie, a najpóźniej do czasu likwidacji Ministerstwa Skarbu Państwa (tj. do końca marca).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni