Sanepid: W restauracjach nad Bałtykiem brud i skażone jedzenie

Nad Bałtykiem z powodu braku higieny zamknięto w tym sezonie 8 punktów gastronomicznych i ukarano mandatami aż 624 lokale. W co trzeciej lodziarni wykryto nieprawidłowości.

Aktualizacja: 28.08.2016 11:14 Publikacja: 28.08.2016 10:46

Sanepid: W restauracjach nad Bałtykiem brud i skażone jedzenie

Foto: Pixabay

Miejscowości nad Bałtykiem są od lat najchętniej wybieranym kierunkiem przez polskich turystów, chcących spędzić wakacje w kraju. Hotele i pensjonaty co roku prześcigają się w zapewnieniu przyjezdnym coraz wyższych standardów. Niestety nie można tego powiedzieć o nadmorskich punktach gastronomicznych.

Sanepid postanowił sprawdzić, w jakim stanie znajduje się kulinarny biznes nad polskim morzem. Jak poinformował Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Jan Bondar, w rozmowie dla IAR, w sumie sprawdzono 3,5 tysiąca lokali gastronomicznych, w tym lodziarnie, piekarnie, bary, restauracje oraz stołówki w miejscach wypoczynku dzieci i młodzieży. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem