Reklama

Sanepid: W restauracjach nad Bałtykiem brud i skażone jedzenie

Nad Bałtykiem z powodu braku higieny zamknięto w tym sezonie 8 punktów gastronomicznych i ukarano mandatami aż 624 lokale. W co trzeciej lodziarni wykryto nieprawidłowości.

Aktualizacja: 28.08.2016 11:14 Publikacja: 28.08.2016 10:46

Sanepid: W restauracjach nad Bałtykiem brud i skażone jedzenie

Foto: Pixabay

Miejscowości nad Bałtykiem są od lat najchętniej wybieranym kierunkiem przez polskich turystów, chcących spędzić wakacje w kraju. Hotele i pensjonaty co roku prześcigają się w zapewnieniu przyjezdnym coraz wyższych standardów. Niestety nie można tego powiedzieć o nadmorskich punktach gastronomicznych.

Sanepid postanowił sprawdzić, w jakim stanie znajduje się kulinarny biznes nad polskim morzem. Jak poinformował Rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Jan Bondar, w rozmowie dla IAR, w sumie sprawdzono 3,5 tysiąca lokali gastronomicznych, w tym lodziarnie, piekarnie, bary, restauracje oraz stołówki w miejscach wypoczynku dzieci i młodzieży. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

Wyniki okazały się dalece niezadowalające. W badanych punktach odbyło się łącznie 4 tysiące kontroli, ponieważ znaczną część trzeba było powtórzyć z uwagi na wykroczenie norm sanitarnych. Wykryto bardzo wiele nieprawidłowości, które dotyczyły braku higieny i bałaganu, nieodpowiedniego przechowywania żywności w lokalach. Często też pracownicy nie mieli przeprowadzonych wymaganych badań.

Sanepid zareagował stanowczo – w sumie 8 lokali gastronomicznych zostało zamkniętych, a na 624 punkty nałożono mandaty na kwotę prawie 140 tysięcy złotych.

- Mandaty zostały nałożone przede wszystkim za brak czystości w pomieszczeniach, za brudne naczynia, za brudny sprzęt produkcyjny oraz za używanie środków spożywczych po terminie przydatności do spożycia. Między innymi też za niewłaściwe odprowadzanie odpadów – powiedziała w rozmowie z „Polsat News" Małgorzata Kapłan z sanepidu w Szczecinie.

Reklama
Reklama

Najgorzej wypadły lodziarnie w województwie zachodniopomorskim. W co trzeciej z nich stwierdzono uchybienia. W próbkach lodów, w szczególności pochodzących z automatów, wykryto enterobakterie, na szczęście jednak nie były one chorobotwórcze. Ich obecność świadczy o dużym zaniedbaniu ze strony personelu, który nie myje dokładnie maszyn do lodów.

Wyniki kontroli obejmują okres do początku czerwca do połowy sierpnia w województwach pomorskim i zachodniopomorskim.

Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama