Stało się to możliwe dzięki przyjęciu przez te dwa państwa unijnych przepisów dotyczących produktów ekologicznych.
"Ta długo oczekiwana decyzja (...) kładzie kres ośmioletniemu okresowi opóźnienia, kiedy to producenci ekologiczni z Norwegii i Islandii (państw EOG, których dotyczy ta kwestia) przestrzegali nieaktualnych, niestosowanych już na terenie UE przepisów" - podkreślono w piątkowym komunikacie Komisji Europejskiej.
Dzięki temu ekologicznego łososia hodowanego i certyfikowanego zgodnie z unijnymi rozporządzeniami będzie można ponownie importować z państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego od 18 marca.
"Cieszę się, że nasi partnerzy z EOG zdali sobie sprawę ze znaczenia wspólnych standardów oraz z korzyści, jakie przynoszą one producentom i konsumentom po obu stronach. Wprowadzone przepisy gwarantują równe warunki działania producentom ekologicznym z UE i EGO, z korzyścią dla obu stron" - podkreślił, cytowany w komunikacie, unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.
"Komisja nigdy nie zgodzi się na obniżenie wysokich standardów w zakresie produktów wytwarzanych, importowanych i wprowadzanych do obrotu jako produkty ekologiczne. Naszą rolą jest zapewnienie zaufania konsumentów i zagwarantowanie wiarygodności logo produkcji ekologicznej UE" - dodał.