Znany detalista sprzeda owady do jedzenia. To pierwsza taka sytuacja w Europie

Sieć supermarketów Coop wprowadzi na półki w szwajcarskich sklepach dania z owadów. Szwajcarzy będą pionierami, tego typu potrawy nie pojawiły się dotąd w żadnym innym kraju w Europie.

Publikacja: 16.08.2017 17:25

Znany detalista sprzeda owady do jedzenia. To pierwsza taka sytuacja w Europie

Foto: Fotolia

Szarańcza, larwy mączniaka czy świerszcz to przekąski popularne i cenione w wielu zakątkach świata, jednak w Europejczykach ciągle wywołują obrzydzenie.

Niechęć do insektów postanowiono przełamać w Szwajcarii. W przyszłym tygodniu na sklepowych półkach supermarketów Coop pojawią się hamburgery produkowane z larw chrząszcza znanego jako mącznik młynarek, z ryżu i warzyw oraz klopsiki z owadów, również na bazie mącznika młynarka. Na początek dania trafią do klientów w siedmiu lokalizacjach, będą to m.in. Genewa, Bazylea, Berno, Lozanna, Lugano oraz Zurych.

W maju zmienione zostały szwajcarskie przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Umożliwi to sprzedaż artykułów spożywczych zawierających trzy rodzaje owadów: świerszczy, szarańczy wędrownej i mącznika młynarka.

- Wyroby z owadów mają wysoki potencjał kulinarny, dużo wartości odżywczych, a ich produkcja oszczędza zasoby. Insekty są idealnym uzupełnieniem nowoczesnej diety - powiedział Christian Bartsch, współzałożyciel Essento, start-upu, który będzie współpracował z Coop w przygotowaniu produktów.

Zgodnie z prawem szwajcarskim, owady te, do tej pory stosowane jedynie w paszy zwierzęcej, muszą być hodowane pod ścisłym nadzorem przez cztery pokolenia, zanim zostaną uznane za odpowiednie do spożycia przez ludzi. Dlatego kilka miesięcy zajmie rozpoczęcie lokalnej produkcji żywności z tych insektów. Do tego czasu możliwy jest import owadów. Odbywać się on może w ściśle określonych warunkach - insekty muszą spełniać rygorystyczne wymogi szwajcarskich organów ds. bezpieczeństwa żywności.

Produkty z owadów miały znaleźć się na półkach supermarketów Coop już w ubiegłym roku, jednak brak dostatecznej ilości surowca zatwierdzonego do spożycia, uniemożliwił debiut.

Szarańcza, larwy mączniaka czy świerszcz to przekąski popularne i cenione w wielu zakątkach świata, jednak w Europejczykach ciągle wywołują obrzydzenie.

Niechęć do insektów postanowiono przełamać w Szwajcarii. W przyszłym tygodniu na sklepowych półkach supermarketów Coop pojawią się hamburgery produkowane z larw chrząszcza znanego jako mącznik młynarek, z ryżu i warzyw oraz klopsiki z owadów, również na bazie mącznika młynarka. Na początek dania trafią do klientów w siedmiu lokalizacjach, będą to m.in. Genewa, Bazylea, Berno, Lozanna, Lugano oraz Zurych.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”