Znany detalista sprzeda owady do jedzenia. To pierwsza taka sytuacja w Europie

Sieć supermarketów Coop wprowadzi na półki w szwajcarskich sklepach dania z owadów. Szwajcarzy będą pionierami, tego typu potrawy nie pojawiły się dotąd w żadnym innym kraju w Europie.

Publikacja: 16.08.2017 17:25

Znany detalista sprzeda owady do jedzenia. To pierwsza taka sytuacja w Europie

Foto: Fotolia

Szarańcza, larwy mączniaka czy świerszcz to przekąski popularne i cenione w wielu zakątkach świata, jednak w Europejczykach ciągle wywołują obrzydzenie.

Niechęć do insektów postanowiono przełamać w Szwajcarii. W przyszłym tygodniu na sklepowych półkach supermarketów Coop pojawią się hamburgery produkowane z larw chrząszcza znanego jako mącznik młynarek, z ryżu i warzyw oraz klopsiki z owadów, również na bazie mącznika młynarka. Na początek dania trafią do klientów w siedmiu lokalizacjach, będą to m.in. Genewa, Bazylea, Berno, Lozanna, Lugano oraz Zurych.

W maju zmienione zostały szwajcarskie przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Umożliwi to sprzedaż artykułów spożywczych zawierających trzy rodzaje owadów: świerszczy, szarańczy wędrownej i mącznika młynarka.

- Wyroby z owadów mają wysoki potencjał kulinarny, dużo wartości odżywczych, a ich produkcja oszczędza zasoby. Insekty są idealnym uzupełnieniem nowoczesnej diety - powiedział Christian Bartsch, współzałożyciel Essento, start-upu, który będzie współpracował z Coop w przygotowaniu produktów.

Zgodnie z prawem szwajcarskim, owady te, do tej pory stosowane jedynie w paszy zwierzęcej, muszą być hodowane pod ścisłym nadzorem przez cztery pokolenia, zanim zostaną uznane za odpowiednie do spożycia przez ludzi. Dlatego kilka miesięcy zajmie rozpoczęcie lokalnej produkcji żywności z tych insektów. Do tego czasu możliwy jest import owadów. Odbywać się on może w ściśle określonych warunkach - insekty muszą spełniać rygorystyczne wymogi szwajcarskich organów ds. bezpieczeństwa żywności.

Produkty z owadów miały znaleźć się na półkach supermarketów Coop już w ubiegłym roku, jednak brak dostatecznej ilości surowca zatwierdzonego do spożycia, uniemożliwił debiut.

Przemysł spożywczy
Viktor Orbán zaskoczył polski rząd. Producenci mięsa wściekli, ale embargo trwa
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników