Chleb drogi, bo piekarze nie chcą tracić

Pieczywo podrożało o 8 proc., a pracownicy piekarni uciekają z zawodu. Wszystko przez prąd i płace.

Aktualizacja: 20.12.2018 05:32 Publikacja: 19.12.2018 20:00

Chleb drogi, bo piekarze nie chcą tracić

Foto: Fotolia

Drożeje pieczywo. Na jesienne podwyżki cen chleba pracowały rosnące koszty tego biznesu, i to praktycznie od początku roku. W efekcie, według GUS, w listopadzie cena pieczywa wzrosła o 8 proc. w stosunku do listopada 2017 r. Wszystko przez drogą mąkę, energię i pracę.

– Prawie wszystkie zakłady w Polsce są już po podwyżkach, od września różne zakłady podwyższyły ceny chleba po 5–10 proc. – mówi Stefan Putka, wiceprezes piekarni Putka i starszy Cechu Piekarzy Warszawskich.

Pozostało 92% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku