Producenci żywności liczą straty, jakie przyniesie wprowadzenie podatku obrotowego

Ratując marże, przetwórcy mogą zmieniać receptury, ograniczać wagę towarów w niezmienionym opakowaniu, a nawet redukować inwestycje.

Aktualizacja: 14.04.2016 07:06 Publikacja: 13.04.2016 21:00

Producenci żywności liczą straty, jakie przyniesie wprowadzenie podatku obrotowego

Foto: 123RF

Jeżeli sieci handlowe nie zdecydują się zrezygnować z części zysków, co wydaje się mało prawdopodobne, to negatywne skutki wprowadzenia podatku obrotowego odczują firmy spożywcze, a w konsekwencji także rolnicy – mówi „Rzeczpospolitej" prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). – Stanie się tak zarówno wtedy, gdy zdrożeje żywność, jak i gdy zaostrzy się presja cenowa na dostawców.

W to, że detaliści odważą się podnieść ceny, nie wierzy też Monika Kurtek, główny ekonomista Banku Pocztowego. – Wejście w życie podatku od sprzedaży detalicznej spowodować może tylko nieznaczny wzrost cen produktów żywnościowych w sklepach. Sprzedawcy, chcąc zachować konkurencyjność, wymuszać będą raczej obniżki cen na producentach – mówi Monika Kurtek. – Co więcej, jeśli podatek wszedłby w życie w połowie roku, czyli na początku sezonowych spadków cen żywności, efekt podwyżek wynoszących od 0,1–0,2 pkt proc. mógłby być w ogóle niewidoczny w danych GUS.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem