Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko choroby serca o 1/5 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Aktualizacja: 21.07.2021 12:13 Publikacja: 21.07.2021 11:52

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Foto: Adobe Stock

arb

Badacze wzywają Brytyjczyków do redukcji spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa o 3/4 lub całkowite zrezygnowanie z konsumpcji, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby serca.

Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Materiał Promocyjny
Polska powinna rozważyć podwojenie nakładów na profilaktykę zdrowotną
Profilaktyka
Program „Moje Zdrowie”. Będzie system "kija i marchewki" dla POZ
Profilaktyka
Jak przekonać Polaków do profilaktyki?
Profilaktyka
Polska wydaje na profilaktykę najmniej w Europie w przeliczeniu na mieszkańca
Profilaktyka
Ostatni dzwonek na skorzystanie z bezpłatnych badań. Skierowania ważne do 31 maja