Reklama

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko choroby serca o 1/5 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Aktualizacja: 21.07.2021 12:13 Publikacja: 21.07.2021 11:52

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Foto: Adobe Stock

arb

Badacze wzywają Brytyjczyków do redukcji spożycia czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa o 3/4 lub całkowite zrezygnowanie z konsumpcji, aby zmniejszyć ryzyko zgonu z powodu choroby serca.

Badacze ustalili, że jedzenie 50 gram przetworzonego mięsa dziennie - bekonu, szynki, parówek i kiełbas - zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca o 18 proc., ze względu na wysoką zawartość soli oraz tłuszczów nasyconych.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Profilaktyka
Profilaktyka nowotworów kobiecych w kryzysie. Mniej badań, więcej chorób
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Profilaktyka
Zmiana czasu może być wyjątkowo trudna dla osób z ADHD. Jak złagodzić jej skutki?
nowy przedmiot
Edukacja zdrowotna. 100 tys. uczniów w Warszawie wypisanych z przedmiotu
Profilaktyka
Polki nadal nie wiedzą, jak badać piersi
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Profilaktyka
Bezpłatny dostęp do dietetyka w Polsce – to możliwe!
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama