Reklama
Rozwiń

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności

Zakłady przetwórstwa spożywczego nie będą musiały stosować soli i tłuszczów wzbogacanych.

Aktualizacja: 21.05.2018 08:00 Publikacja: 21.05.2018 07:41

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności

Foto: 123RF

Projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności to odpowiedź na wątpliwości przedsiębiorców. W par. 2 doprecyzowano, że zakłady przetwórstwa nie muszą stosować ich w produkcji, jeśli nie są przeznaczone do stosowania przez kosumenta finalnego. Dodano przepis dotyczący przeliczania minimalnej ilości witamin i składników mineralnych w napojach, a określenie „zalecane dzienne spożycie" zastąpiono „referencyjnymi wartościami spożycia".

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
W sądzie i w urzędzie
Nowa funkcja w mObywatelu. Przyda się na starość
Praca, Emerytury i renty
Prawdziwy szał na świadczenie dla seniorów
Prawnicy
Kto najlepiej uczy przyszłych prawników w Polsce? Ranking „Rzeczpospolitej”
Edukacja i wychowanie
Jakie są najlepsze uczelnie w Polsce? Opublikowano ranking Perspektywy 2025
Zawody prawnicze
Ranking kancelarii prawniczych 2025. Znamy zwycięzców