Nowelizacja rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności

Zakłady przetwórstwa spożywczego nie będą musiały stosować soli i tłuszczów wzbogacanych.

Aktualizacja: 21.05.2018 08:00 Publikacja: 21.05.2018 07:41

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności

Foto: 123RF

Projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności to odpowiedź na wątpliwości przedsiębiorców. W par. 2 doprecyzowano, że zakłady przetwórstwa nie muszą stosować ich w produkcji, jeśli nie są przeznaczone do stosowania przez kosumenta finalnego. Dodano przepis dotyczący przeliczania minimalnej ilości witamin i składników mineralnych w napojach, a określenie „zalecane dzienne spożycie" zastąpiono „referencyjnymi wartościami spożycia".

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Konsumenci
Pozew grupowy oszukanych na pompy ciepła. Sąd wydał zabezpieczenie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Sądy i trybunały
Dr Tomasz Zalasiński: W Trybunale Konstytucyjnym gorzej już nie będzie
Konsumenci
TSUE wydał ważny wyrok dla frankowiczów. To pokłosie sprawy Getin Banku
Nieruchomości
Właściciele starych budynków mogą mieć problem. Wygasają ważne przepisy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Prawo rodzinne
Przy rozwodzie z żoną trzeba się też rozstać z częścią krów