Reklama

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności

Zakłady przetwórstwa spożywczego nie będą musiały stosować soli i tłuszczów wzbogacanych.

Aktualizacja: 21.05.2018 08:00 Publikacja: 21.05.2018 07:41

Nowelizacja rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności

Foto: 123RF

Projekt nowelizacji rozporządzenia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności to odpowiedź na wątpliwości przedsiębiorców. W par. 2 doprecyzowano, że zakłady przetwórstwa nie muszą stosować ich w produkcji, jeśli nie są przeznaczone do stosowania przez kosumenta finalnego. Dodano przepis dotyczący przeliczania minimalnej ilości witamin i składników mineralnych w napojach, a określenie „zalecane dzienne spożycie" zastąpiono „referencyjnymi wartościami spożycia".

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Sądy i trybunały
Plan ministra Żurka na reaktywację KRS. Konstytucjonalista: nielegalne działanie
Nieruchomości
Sąd Najwyższy wydał ważny wyrok ws. zasiedzenia służebności przesyłu
Dobra osobiste
Tekst Onetu o Grand Hotelu. Są szczegóły procesu Karola Nawrockiego przeciwko portalowi
Prawo w Polsce
Karol Nawrocki chce zmienić ustrój. Są nieoficjalne informacje o nowej konstytucji
Podatki
Od anonimowych donejtów trzeba płacić podatek. Fiskus bez litości dla streamerów
Reklama
Reklama