Reklama

Szymon Hołownia wspiera WOŚP „Dobrem na talerzu”

E-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”, czyli zbiór kulinarnych inspiracji polityków i przedstawicieli show-biznesu jest wkładem marszałka Sejmu Szymona Hołowni w tegoroczny finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Publikacja: 25.01.2025 09:46

Tomasz Gzell

Tomasz Gzell

Foto: PAP/Tomasz Gzell

arb

21 stycznia ruszyła zbiórka na portalu zrzutka.pl, w ramach której – za minimum 25 złotych wpłaconych na rzecz WOŚP – można otrzymać e-book „Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”. E-book jest rodzajem książki kucharskiej, w której 33 osoby, na zaproszenie Szymona Hołowni, podzieliły się z czytelnikami swoimi ulubionymi przepisami.

„Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”. W e-booku przepisy polecane m.in. przez żonę i matkę Szymona Hołowni

Wśród autorów przepisów są Yaël Braun-Pivet, przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji; José Pedro Aguiar-Branco, przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii; Annita Demetriou, przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej; Greg Fergus, spiker Izby Gmin Kanady; Andreas Norlén, przewodniczący parlamentu Szwecji, ale też wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz, były prezes PZPN, znany sędzia piłkarski Michał Listkiewicz oraz żona i matka marszałka Sejmu. Do akcji przyłączyli się też przedstawiciele show-biznesu - Małgorzata Rozenek-Majdan, Marcin Prokop, Michał Rusinek, Maciej Stuhr, Borys Szyc, Grażyna Torbicka, Agnieszka Woźniak-Starak.

Czytaj więcej

Gotowanie z prezydentem, a może lot balonem? Jak samorządowcy grają z WOŚP

Cały dochód z aukcji zasili konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, której 33. finał odbędzie się 26 stycznia. Jak dotąd (stan na 25 stycznia, godzina 9:40) w ramach zbiórki udało się zebrać ponad 140 tysięcy złotych. E-book – jak zapewniają organizatorzy zbiórki – ma formę cegiełki, liczba jego egzemplarzy nie jest limitowana.

Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra w tym roku na rzecz onkologii i hematologii dziecięcej.

Reklama
Reklama
Spis treści
„Dobro na talerzu. Przepisy, które łączą ludzi”

1. José Pedro Aguiar-Branco – przewodniczący Zgromadzenia Republiki Portugalii - Arroz de pato – portugalski ryż z kaczką
2. Bovska – wokalistka - Dynia à la Bovska
3. Yaël Braun-Pivet - przewodnicząca Zgromadzenia Narodowego Francji - Lapin en gibelotte,
czyli królik w potrawce
4. Urszula Brzezińska-Hołownia - oficer Wojska Polskiego - Kurczak z brokułami - Zapiekanka z puree ziemniaczano-kalafiorowym - Pani Walewska, czyli „perła w koronie” kulinarnych talentów Uli
5. Żaneta Cwalina-Śliwowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Szarlotka mojej mamy
6. Annita Demetriou - przewodnicząca Izby Reprezentantów Republiki Cypryjskiej - Afelia z pourgouri, czyli wieprzowina w winie z kaszą bulgur
7. Greg Fergus - spiker Izby Gmin Kanady - Sernik Amaretto
8. Jussi Halla-aho - Przewodniczący Eduskunty, Parlamentu Finlandii - Wędzona ryba z ryżem
9. Krystyna Hołownia - inżynier budownictwa, mama Szymona Hołowni - Gęś z kapustą - Migdałowiec
10. Lauri Hussar - Przewodniczący Riigikogu, Parlamentu Estonii - Pieczona pierś z kaczki z sosem winnym i puree z batatów
11. Piotr Ibrahim Kalwas – pisarz - Shorba sawanih, czyli zupa szpinakowa
12. Damian Kolasa - szef kuchni - Pierś z kaczki z chutney z mango, owocami granatu i miętą w sosie z karmelowej czekolady - Kurczę pieczone z cytryną, cynamonem, imbirem i czosnkiem
13. Władysław Kosiniak-Kamysz - wicepremier, Minister Obrony Narodowej: Śledź, Naleśniki po japońsku
14. Michał Listkiewicz - sędzia piłkarski, były prezes PZPN - Pączki
15. Roberta Metsola - przewodnicząca Parlamentu Europejskiego - Smażony królik
16. Daiga Mierina - przewodnicząca Parlamentu Łotwy - Sałatka z minogów
17. Andreas Norlén - Przewodniczący Riksdagu, Parlamentu Szwecji - Pieczony sos pomidorowy
18. Markéta Pekarová Adamová - przewodnicząca Izby Poselskiej Parlamentu Republiki Czeskiej- Soczewica nie tylko na Nowy Rok
19. Marcin Prokop - dziennikarz, prezenter, producent - Crepes Suzette
20. Monika Rosa - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Śląski żur
21. Małgorzata Rozenek-Majdan - prawniczka, prezenterka, działaczka społeczna- Domowy bulion warzywny - Wegetariańska zupa ogórkowa
22. Michał Rusinek - tłumacz i pisarz, literaturoznawca - Tarator, czyli bułgarski chłodnik
23. Saulius Skvernelis - Przewodniczący Seimasu Litwy - Kugel, czyli babka ziemniaczana
24. Elisa Spiropali - przewodnicząca Parlamentu Albanii - Zapiekanka z karpia z Jeziora Szkoderskiego
25. Przemek Staroń - nauczyciel i wykładowca, autor książek - Bułka Wszystkiego Pełna według Marty Staroń - Kulki Bohaterek i Bohaterów według Marty Młyńskiej
26. Rusłan Stefanczuk - przewodniczący Verkhovnej Rady Ukrainy - Barszcz
27. Maciej Stuhr - aktor, reżyser - Bouillabaisse, czyli zupa rybaków z Marsylii
28. Borys Szyc - aktor, restaurator - Zrazy wołowe
29. Ewa Szymanowska - posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej - Risotto z pieczarkami
30. Grażyna Torbicka – dziennikarka - Penne rigate z cukinią alla Panarea
31. Claude Wiseler - przewodniczący Izby Deputowanych Luksemburga - Kniddelen, czyli tradycyjne kluski luksemburskie
32. Agnieszka Woźniak-Starak - dziennikarka i prezenterka radiowa i telewizyjna - Puszyste racuchy z jabłkami
33. Szymon Hołownia - marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej - Jajecznica z pomidorami



Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Polityka
Jarosław Kaczyński traci posłuch w PiS. Podzielonej partii przybywa problemów
Polityka
Donald Tusk: Rząd przyjmie ponownie projekt ustawy o kryptowalutach
Polityka
Dlaczego NIK sfinansował delegację Jakuba Banasia na Białoruś?
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Polityka
Karol Nawrocki zawetował tzw. ustawę łańcuchową. Wiemy, jak oceniają to Polacy
Materiał Promocyjny
Nadciąga wielka zmiana dla branży tekstylnej. Dla rynku to też szansa
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama