Reklama

Salmonelloza atakuje latem

Problem z salmonellozą nasila się. W I kwartale 2017 r. odnotowano 2249 przypadków tej choroby, aż o 22,6 proc. więcej niż rok wcześniej – wynika z danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.

Aktualizacja: 11.06.2017 15:31 Publikacja: 11.06.2017 00:01

Salmonelloza atakuje latem

Foto: Wikimedia Commons/ domena publiczna

Dwa tygodnie temu jako pierwsi informowaliśmy, że w 2016 roku, według danych resortu zdrowia, nastąpił 16-proc. wzrost liczby zachorowań na salmonellozę. Czy w tym roku padnie kolejny rekord? W I kwartale 2017 r. odnotowano już 2249 chorych, o 414 więcej niż w podobnym okresie ubiegłego r.

Z początkiem tego roku doszło do gwałtownego pogorszenia statystyk. Zdecydowanie najwięcej przypadków zdarza się w II i III kwartale. Ma to związek z wyższymi temperaturami i mniejszym reżimem higienicznym w tych porach roku. W wakacje funkcjonuje wiele punktów gastronomicznych. Do zakażenia salmonellozą dochodzi głównie przez kontakt lub spożycie zanieczyszczonej żywności. Bakterie najczęściej znajdowane są w drobiu, podrobach i produktach drobiarskich, jajach i ich przetworach (3,9 proc. próbek). Pałeczki giną podczas obróbki w wysokiej temperaturze (ok. 60 stopni Celsjusza).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Ochrona zdrowia
Dr Tadeusz Oleszczuk: System kradnie współpracę z pacjentem
Ochrona zdrowia
Konkurs na onkologię z Funduszu Medycznego. Wpłynęło więcej wniosków niż w 2023 r.
Ochrona zdrowia
Priorytety duńskiej prezydencji w zdrowiu. W planach start trilogów w sprawie Aktu o lekach krytycznych
Ochrona zdrowia
Ochrona zdrowia to wspólna sprawa
Ochrona zdrowia
Łukasz Jankowski, NIL: Po 2032 roku będziemy kształcić więcej lekarzy niż potrzeba
Reklama
Reklama