Reklama

Mielony prosto z bioreaktora

Wkrótce można będzie jadać befsztyki ze sztucznego mięsa – zapowiadają naukowcy.

Publikacja: 23.05.2018 17:39

Na razie daleko jeszcze do wyhodowania smakowitego sztucznego befsztyka, pieczeni, zrazów.

Na razie daleko jeszcze do wyhodowania smakowitego sztucznego befsztyka, pieczeni, zrazów.

Foto: shutterstock

Jeżeli nawet nie za kilka lat, to na pewno już w tym stuleciu słowo „ubój" przejdzie do historii języka. Mięso nie będzie pochodziło z rzeźni, tylko z bioreaktorów. Wołowina, drób, wieprzowina będą produkowane w fabrykach.

Tak zapowiadał w 2012 roku prof. Mark Post z holenderskiego uniwersytetu w Maastricht, podczas kongresu zorganizowanego w Vancouver przez Amerykańskie Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Nauki. Prof. Post wystąpił z wykładem na ten temat także w warszawskim Centrum Nauki Kopernik.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama