Przeprowadzili eksperyment, podczas którego przez 37 dni na farmie hodowlanej dodawali 5 kg winogronowych wytłoczyn do dziennej porcji paszy dla jednej krowy. W prasie do winogron po wyciśnięciu soku pozostają wytłoczyny składające się ze skórek, pestek i łodyg kiści gronowych. Okazało się, że w porównaniu ze zwierzętami karmionymi normalnie krowy żywione z dodatkiem takich wytłoczyn dają o 5 proc. więcej mleka i jest ono lepszej jakości, zawiera sześciokrotnie więcej kwasów tłuszczowych. Poza tym taki dodatek do paszy wpływa na zmniejszenie o 20 proc. emisji metanu, gazu cieplarnianego, przez farmy hodowlane.

Dołącz do nas na Facebooku

Badacze są zaskoczeni tak obiecującymi wynikami, zwłaszcza jeśli chodzi o zmniejszenie emisji metanu. Nigdzie na świecie nie udało się dotąd zredukować tak radykalnie jego emisji poprzez dodatki do paszy. Eksperyment ten prowadzono w ramach australijskiego programu badań nad wykorzystaniem odpadów w przemyśle spożywczym powstających w ogromnych ilościach podczas produkcji piwa, wina i oleju.