Reklama

Parówki i bekon rakotwórcze

Ludzie, którzy jedzą bardzo dużo wysoko przetworzonego mięsa często umierają przedwcześnie: przeciętnie o 44 proc. częściej niż ci, którzy mięsa nie jedzą prawie wcale.

Aktualizacja: 27.10.2015 13:41 Publikacja: 27.10.2015 13:29

WHO zdecydowała się wciągnąć czerwone mięso na listę substancji rakotwórczych, na której znajdują si

WHO zdecydowała się wciągnąć czerwone mięso na listę substancji rakotwórczych, na której znajdują się m.in. pluton i alkohol.

Foto: 123RF

Takie są wyniki badań przeprowadzonych na prawie pół milionie mieszkańców dziesięciu krajów europejskich. Zespołem naukowców kierowała prof. Sabine Rohrmann z Uniwersytetu w Zurichu. Przesadna konsumpcja mięsa powoduje przede wszystkim wzrost ryzyka śmierci z powodu chorób serca (o 72 proc.) oraz z powodu nowotworu (o 11 proc).

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) po przeanalizowaniu badań zdecydowała się wciągnąć czerwone mięso na oficjalną listę substancji rakotwórczych, na której znajdują się m.in. pluton i alkohol.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama