Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 27.10.2015 13:41 Publikacja: 27.10.2015 13:29
WHO zdecydowała się wciągnąć czerwone mięso na listę substancji rakotwórczych, na której znajdują się m.in. pluton i alkohol.
Foto: 123RF
Takie są wyniki badań przeprowadzonych na prawie pół milionie mieszkańców dziesięciu krajów europejskich. Zespołem naukowców kierowała prof. Sabine Rohrmann z Uniwersytetu w Zurichu. Przesadna konsumpcja mięsa powoduje przede wszystkim wzrost ryzyka śmierci z powodu chorób serca (o 72 proc.) oraz z powodu nowotworu (o 11 proc).
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) po przeanalizowaniu badań zdecydowała się wciągnąć czerwone mięso na oficjalną listę substancji rakotwórczych, na której znajdują się m.in. pluton i alkohol.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Eye-tracking – śledzenie ruchu gałek ocznych – zrewolucjonizował marketing, medycynę, sport i projektowanie inte...
Głośno ostatnio się zrobiło o jachtach kupowanych za pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy. Te historie przykrywa...
Zmiany zachodzące w klimacie wpływają na populację organizmów tworzących fitoplankton. Najnowsze badanie sugeruj...
Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, który może okazać się przełomowy dla ustalenia pochodzenia życia...
Kryzys wieku średniego może należeć do przeszłości - twierdzą naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, moment w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas