Reklama
Rozwiń

Parówki i bekon rakotwórcze

Ludzie, którzy jedzą bardzo dużo wysoko przetworzonego mięsa często umierają przedwcześnie: przeciętnie o 44 proc. częściej niż ci, którzy mięsa nie jedzą prawie wcale.

Aktualizacja: 27.10.2015 13:41 Publikacja: 27.10.2015 13:29

WHO zdecydowała się wciągnąć czerwone mięso na listę substancji rakotwórczych, na której znajdują si

WHO zdecydowała się wciągnąć czerwone mięso na listę substancji rakotwórczych, na której znajdują się m.in. pluton i alkohol.

Foto: 123RF

Takie są wyniki badań przeprowadzonych na prawie pół milionie mieszkańców dziesięciu krajów europejskich. Zespołem naukowców kierowała prof. Sabine Rohrmann z Uniwersytetu w Zurichu. Przesadna konsumpcja mięsa powoduje przede wszystkim wzrost ryzyka śmierci z powodu chorób serca (o 72 proc.) oraz z powodu nowotworu (o 11 proc).

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) po przeanalizowaniu badań zdecydowała się wciągnąć czerwone mięso na oficjalną listę substancji rakotwórczych, na której znajdują się m.in. pluton i alkohol.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach