Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań

Naukowcy regularnie badają jak picie kawy wpływa ona na nasze zdrowie. Tym razem przyjrzeli się dokładniej, jak oddziałuje ona na mikrobiom jelitowy człowieka.

Publikacja: 27.11.2024 14:44

Naukowcy sprawdzili jak kawa wpływa na mikrobiom jelitowy człowieka

Naukowcy sprawdzili jak kawa wpływa na mikrobiom jelitowy człowieka

Foto: Adobe Stock

Mikrobiomem jelitowym nazywamy ogół mikroorganizmów znajdujących się w ludzkim jelicie. Pełnią one ważną funkcję w procesie trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych. Ponadto mają wpływ na wiele procesów, w tym budowanie odporności oraz zdrowie psychiczne. Mikrobiota znajdująca się w jelitach oddziałuje na człowieka już od chwili przyjścia przez niego na świat. 

Zespół badaczy, w tym profesor Tim Spector, ekspert w dziedzinie mikrobiomu i współzałożyciel firmy ZOE, zajmującej się spersonalizowanym żywieniem, sprawdził związek między jedzeniem a mikroorganizmami w jelitach. Naukowcy tym razem skupili się na kawie. Wyniki analiz zostały opublikowane w czasopiśmie „Nature Microbiology”, a przytacza je amerykański „Newsweek”.

Badania zostały przeprowadzone na danych zebranych od 22 800 osób, pochodzących ze Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii, które przekazały szczegółowe informacje na temat tego, jak wygląda ich dieta, a także na danych publicznych, które objęły 54 200 osób z 211 grup posiadających wspólny czynnik statystyczny. Przeanalizowano również przeszło 400 próbek osocza oraz 350 próbek kału, a także przeprowadzono dwa eksperymenty in vitro – w celu zbadania wpływu kawy na mikrobiom jelitowy.

Czytaj więcej

Naukowcy odkryli nowe zastosowanie znanych leków odchudzających. Na co działają?

Kawa a mikrobiota jelitowa

 Jak wyjaśnili naukowcy, wybór padł właśnie na kawę, ponieważ jest to powszechnie spożywany napój, który ponadto najpewniej ma korzyści zdrowotne. Przyjmuje się, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko między innymi niektórych nowotworów, cukrzycy typu 2 lub chorób serca. Poza tym kawa ma to do siebie, że ludzie spożywają ją w określony sposób – zazwyczaj albo piją ją regularnie, nawet kilka razy dziennie, albo nie sięgają po nią wcale.

Tim Spector zakłada, że kawa ma właściwości zdrowotne, prawdopodobnie ze względu na swój złożony skład chemiczny. Fermentowane ziarna zawierają setki związków – bez względu na to, czy kawa zawiera kofeinę, czy nie. Wśród nich występują polifenole odpowiedzialne na odżywienie mikrobiomu jelitowego. Mogą one w dodatku obniżać ciśnienie i poziom cukru we krwi.

Wspomniana grupa naukowców przeprowadziła wcześniej badania, które wykazały, że wśród 150 różnych produktów to właśnie kawa ma najsilniejsze związki z mikrobiomem jelitowym.

Czytaj więcej

Co wpływa na chęć bycia życzliwym? Nie religia i nie wykształcenie. Wyniki badania

Kawa zwiększa rozwój bakterii L. asaccharolyticus

Badania wykazały, że szczep bakterii Lawsonibacter asaccharolyticus oraz picie kawy są ze sobą silnie związane. Skąd taki wniosek? Osoby, które spożywają więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie w porównaniu do osób, które piją mniej niż trzy filiżanki kawy w miesiącu, miały nawet ośmiokrotnie większe stężenie tej bakterii w jelitach. Choć im więcej wypitej kawy, tym więcej L. asaccharolyticus, to jednak największe różnice stwierdzono w przypadku osób pijących ten napój i niespożywających go wcale. Bakterie te naukowcy karmili kawą także w probówce i również zauważali ich rozwój. Ponadto zależność tę stwierdzono w populacjach z 25 krajów.

Tim Spector zauważył, że badanie pokazało niejako wybredność mikroorganizmów. Szczepy Lawsonibacter asaccharolyticus rozwijają się dopiero, gdy „otrzymają swoją dawkę kawy”, wcześniej pozostają w zawieszeniu.

Jak podaje „Newsweek”, cytując naukowca: „Daje nam to nowe spojrzenie na to, w jaki sposób potrzebujemy różnorodnych roślin do odpowiedniego odżywienia mikrobiomu jelitowego i czerpania korzyści zdrowotnych”.

Naukowcy rozważają również, czy szczep L. asaccharolyticus nie stanowi kluczowego czynnika sprawiającego, że spożywanie kawy ma tyle zdrowotnych właściwości. Bakterie te bowiem mogą przekształcać składniki kawy w korzystniejsze związki. Aktualnie jednak nie ma pewności, jak dokładnie wpływają one na nasze zdrowie.

Mikrobiomem jelitowym nazywamy ogół mikroorganizmów znajdujących się w ludzkim jelicie. Pełnią one ważną funkcję w procesie trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych. Ponadto mają wpływ na wiele procesów, w tym budowanie odporności oraz zdrowie psychiczne. Mikrobiota znajdująca się w jelitach oddziałuje na człowieka już od chwili przyjścia przez niego na świat. 

Zespół badaczy, w tym profesor Tim Spector, ekspert w dziedzinie mikrobiomu i współzałożyciel firmy ZOE, zajmującej się spersonalizowanym żywieniem, sprawdził związek między jedzeniem a mikroorganizmami w jelitach. Naukowcy tym razem skupili się na kawie. Wyniki analiz zostały opublikowane w czasopiśmie „Nature Microbiology”, a przytacza je amerykański „Newsweek”.

Pozostało 84% artykułu
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Nauka
Wyjątkowa pełnia już dziś. O której na niebie pojawi się Księżyc Bobrów?
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska