Reklama
Rozwiń
Reklama

Jęczmień medyczny

Piwo, płatki śniadaniowe, chleb… Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie ziaren jęczmienia. Można go używać jako kontrast w diagnostyce układu pokarmowego, a zwłaszcza badaniach zaburzeń połykania.

Publikacja: 06.07.2018 14:52

Jęczmień medyczny

Foto: Shutterstock

Przed rozpoczęciem swojego najnowszego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo zakupili ponad 200 rodzajów herbaty, czekolady, ziół i innych artykułów spożywczych. Nie, nie chodziło o przygotowanie imprezy, ale o znalezienie jadalnego środka kontrastowego, który pokazywałby lekarzom, co się dzieje w naszym organizmie. Zwycięzcą został… Jęczmień.

"To naprawdę niesamowite. To ziarno - uprawiane na całym świecie od tysięcy lat, wykorzystywane do produkcji herbaty, chleba, piwa - właśnie znajdujemy jego inne zastosowanie, jako środek kontrastowy do obrazowania medycznego", mówi profesor na Wydziale Inżynierii Biomedycznej Uniwersytetu w Buffalo, Jun Xia.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
GEM, Abu Simbel, Ramzes II. Co łączy Wielkie Muzeum Egipskie z polską archeologią?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama