Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 06.07.2018 14:52 Publikacja: 06.07.2018 14:52
Foto: Shutterstock
Przed rozpoczęciem swojego najnowszego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo zakupili ponad 200 rodzajów herbaty, czekolady, ziół i innych artykułów spożywczych. Nie, nie chodziło o przygotowanie imprezy, ale o znalezienie jadalnego środka kontrastowego, który pokazywałby lekarzom, co się dzieje w naszym organizmie. Zwycięzcą został… Jęczmień.
"To naprawdę niesamowite. To ziarno - uprawiane na całym świecie od tysięcy lat, wykorzystywane do produkcji herbaty, chleba, piwa - właśnie znajdujemy jego inne zastosowanie, jako środek kontrastowy do obrazowania medycznego", mówi profesor na Wydziale Inżynierii Biomedycznej Uniwersytetu w Buffalo, Jun Xia.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas