Reklama
Rozwiń

Jęczmień medyczny

Piwo, płatki śniadaniowe, chleb… Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie ziaren jęczmienia. Można go używać jako kontrast w diagnostyce układu pokarmowego, a zwłaszcza badaniach zaburzeń połykania.

Publikacja: 06.07.2018 14:52

Jęczmień medyczny

Foto: Shutterstock

Przed rozpoczęciem swojego najnowszego eksperymentu, naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo zakupili ponad 200 rodzajów herbaty, czekolady, ziół i innych artykułów spożywczych. Nie, nie chodziło o przygotowanie imprezy, ale o znalezienie jadalnego środka kontrastowego, który pokazywałby lekarzom, co się dzieje w naszym organizmie. Zwycięzcą został… Jęczmień.

"To naprawdę niesamowite. To ziarno - uprawiane na całym świecie od tysięcy lat, wykorzystywane do produkcji herbaty, chleba, piwa - właśnie znajdujemy jego inne zastosowanie, jako środek kontrastowy do obrazowania medycznego", mówi profesor na Wydziale Inżynierii Biomedycznej Uniwersytetu w Buffalo, Jun Xia.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie