Hiszpania: Świnie zużywają tyle wody co trzy duże miasta

Z danych hiszpańskiego Ministerstwa Środowiska wynika, że w 2017 roku w Hiszpanii dokonano uboju 50 mln świń. Thelocal.es zauważa, że w kraju zabito o 3,5 mln więcej świń niż wynosi liczba mieszkańców tego kraju.

Aktualizacja: 21.08.2018 15:30 Publikacja: 21.08.2018 15:13

Hiszpania: Świnie zużywają tyle wody co trzy duże miasta

Foto: Fotorzepa, Sławomir Mielnik

Thelocal.es zauważa, że Hiszpania odnotowuje znaczny wzrost produkcji wieprzowiny w ostatnich pięciu latach, co jest odpowiedzią m.in. na rosnący popyt ze strony Chin na hiszpańską wieprzowinę.

Z 4,3 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w Hiszpanii w 2017 roku (o 20 proc. więcej niż w 2012 roku) tylko 25 proc. konsumowanej jest w Hiszpanii. Przeciętny Hiszpan spożywa 21 kg wieprzowiny rocznie.

Mimo że produkcja wieprzowiny przyniosła Hiszpanom 6 mld dolarów zysku w 2017 roku, pojawiają się obawy jak rosnące pogłowie świń wpłynie na środowisko naturalne.

Zwierzęta hodowlane w Hiszpanii są odpowiedzialne za emisję 10 proc. gazów cieplarnianych w tym kraju - więcej gazów cieplarnianych emituje tylko branża transportowa, energetyczna i przemysł.

Ponadto rosnące pogłowie świń zwiększa zużycie wody przez hodowców - jak wylicza thelocal.es każda świnia wypija dziennie ok. 15 litrów wody, co oznacza, że hodowcy świń zużywają obecnie więcej wody rocznie niż trzy duże miasta razem wzięte (Sewilla, Alicante i Saragossa).

Ponadto - jak alarmują ekolodzy - wody gruntowe są zagrożone skażeniem azotanami ze zwierzęcych odchodów.

Nowa minister środowiska Hiszpanii, Teresa Ribera, po objęciu urzędu w czerwcu, zapowiedziała, że planuje wprowadzenie nowych regulacji obejmujących hodowców świń, tak, aby poprawić "higienę, dobrostan zwierząt oraz wpływ hodowli na środowisko".

Thelocal.es zauważa, że Hiszpania odnotowuje znaczny wzrost produkcji wieprzowiny w ostatnich pięciu latach, co jest odpowiedzią m.in. na rosnący popyt ze strony Chin na hiszpańską wieprzowinę.

Z 4,3 mln ton wieprzowiny wyprodukowanej w Hiszpanii w 2017 roku (o 20 proc. więcej niż w 2012 roku) tylko 25 proc. konsumowanej jest w Hiszpanii. Przeciętny Hiszpan spożywa 21 kg wieprzowiny rocznie.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków
Nauka
Deszcz podczas burzy może uratować życie. Mokra skóra zmniejsza skutki pioruna
Nauka
Odkryto nowy gatunek pterozaura. Latający dinozaur mógł żyć 168 milionów lat temu