Reklama

Naukowcy pracują nad tłuszczem z alg morskich

Żel wytworzony z alg morskich zamiast tłuszczu — nad takim rozwiązaniem pracują naukowcy brytyjscy z uniwersytetów w Leicester i Birmingham.

Aktualizacja: 13.12.2016 13:14 Publikacja: 13.12.2016 12:56

Naukowcy pracują nad tłuszczem z alg morskich

Foto: 123RF

Chodzi o zmniejszenie kaloryczności produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pracach uczestniczy dr Izabela Gładkowska-Balewicz.

85 proc. produktów konsumowanych w krajach rozwiniętych to artykuły przetworzone zawierające zbyt duże ilości cukru, tłuszczu i soli. Przyczyniają się one do dramatycznego wzrostu liczby osób otyłych, która na przestrzeni ostatnich 20 lat na świecie podwoiła się.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Firmy coraz częściej stawiają na prestiż
Reklama
Reklama