Reklama

Naukowcy pracują nad tłuszczem z alg morskich

Żel wytworzony z alg morskich zamiast tłuszczu — nad takim rozwiązaniem pracują naukowcy brytyjscy z uniwersytetów w Leicester i Birmingham.

Aktualizacja: 13.12.2016 13:14 Publikacja: 13.12.2016 12:56

Naukowcy pracują nad tłuszczem z alg morskich

Foto: 123RF

Chodzi o zmniejszenie kaloryczności produktów spożywczych. Zamiennik tłuszczu w smaku ma przypominać ten prawdziwy. W pracach uczestniczy dr Izabela Gładkowska-Balewicz.

85 proc. produktów konsumowanych w krajach rozwiniętych to artykuły przetworzone zawierające zbyt duże ilości cukru, tłuszczu i soli. Przyczyniają się one do dramatycznego wzrostu liczby osób otyłych, która na przestrzeni ostatnich 20 lat na świecie podwoiła się.

- Dużo mówi się o dietach, zdrowym stylu życia, wiele osób próbuje stosować się do restrykcyjnych reżimów kalorycznych. Na rynku jest dużo produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, jednak te wersje z mniejszą ilością tłuszczu i kalorii cieszą się dużo mniejszą popularnością m.in. dlatego, że są wodniste i nie smakują tak samo — wyjaśnia dr Izabela Gładkowska-Balewicz.

Zespół, w którym pracuje dr Gładkowska-Balewicz, tłuszcz zawarty w produktach spożywczych chce zastąpić żelem takiej postaci, która nada smak i charakterystyczną teksturę tłuszczu. Taki żelowy „tłuszcz" pozwoliłby na prawdziwą oszczędność kalorii, jego kaloryczność zbliżona byłaby do zera, podczas gdy prawdziwy tłuszcz dostarcza około 9 kcal na 1 gram produktu.

Jest to trudne zadanie, ponieważ tłuszcz pełni w żywności wiele różnych funkcji, wpływa na konsystencję potraw, uwalnia różne substancje smakowe i zapachowe, jest nośnikiem witamin. Dlatego naukowcy precyzyjnie projektują strukturę nowej substancji zastępującej tłuszcz, manipulują wielkością jej cząsteczek. Używają hydrokoloidów umożliwiających przygotowanie żelu, który w 95 proc. składa się z wody, resztę stanowią składniki pozyskane z natury, przede wszystkim z alg morskich — mówi PAP dr Gładkowska-Balewicz.

Reklama
Reklama

W pierwszej kolejności naukowcy chcą zastąpić tłuszcz w produktach półpłynnych, o konsystencji margaryny czy majonezu.

—pap, Nauka w Polsce

Nauka
Naukowcy wskazują na zaskakującą przyczynę epidemii dżumy. „Jedna z największych katastrof ludzkich”
Nauka
Przełomowe badania DNA zaprzeczają popularnej teorii. Chodzi o ewolucję Homo sapiens
Nauka
Po co robotnice zabijają własne poczwarki? Niezwykłe zachowanie mrówek
Nauka
Ostatnia superpełnia w tym roku już niedługo. Kiedy obserwować Zimny Księżyc?
Materiał Partnera
Radio na laser i opary rubidu. Kwantowy wynalazek fizyków z UW
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama