Reklama
Rozwiń

Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości oleaceiny

Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości oleaceiny występującej w oliwie z oliwek.

Aktualizacja: 13.07.2017 13:56 Publikacja: 13.07.2017 13:48

Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości oleaceiny

Foto: Fotolia

Zespół z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, pod kierownictwem prof. Marka Naruszewicza,jako pierwszy na świecie wykazał, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek (tylko typu ekstra vergine) ma unikalną właściwość przeciwdziałania pękaniu blaszki miażdżycowej, co może zapobiegać między innymi zawałowi serca oraz udarowi mózgu. Wyniki badań publikuje  międzynarodowe czasopismo „Phytomedicine”. Badania epidemiologiczne wskazują, że w basenie Morza Śródziemnego zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory, oraz śmiertelność z ich powodu jest znacznie mniejsza niż w pozostałych krajach Europy. Ma to związek ze   spożywaniem oliwy z oliwek, 40 mililitrów oliwy dziennie obniża śmiertelność z powodu chorób serca o 40 proc., zaś z powodu innych chorób - o 30 proc.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć