Instytut Spraw Publicznych (ISP) opublikował właśnie raport „Na widelcu. Konsumenci a transformacja systemu żywnościowego”. Zaprezentowano w nim wyniki badania, którego celem była diagnoza poziomu otwartości konsumentów i konsumentek na wprowadzanie niezbędnej dla osiągnięcia neutralności klimatycznej transformacji systemu żywnościowego. Raport wskazuje między innymi na rosnące dla Polek i Polaków znaczenie kwestii środowiskowo-klimatycznych w produkcji żywności. Badanie wykazało jednak także, że 16 proc. społeczeństwa wciąż obawia się, że w związku z zieloną transformacją w przyszłości przez Unię Europejską zabronione może zostać jedzenie mięsa.
Czytaj więcej
Polska znalazła się na 3. miejscu w Unii Europejskiej i na 4. w Europie pod względem najwyższego spożycia mięsa – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie fundacji Compassion in World Farming.
Polacy gotowi na zmiany. Coraz chętniej kupujemy produkty przyjazne dla środowiska
Jak czytamy w raporcie ISP, ponad 60 proc. Polaków skłonnych jest kupować produkty spożywcze przyjazne dla środowiska i klimatu – nawet wtedy, jeśli są one droższe. Gotowość ta jest wyższa nie tylko wśród osób o dobrej sytuacji materialnej, ale również wśród tych, którzy mają doświadczenie we własnej uprawie warzyw i owoców oraz we współpracy z rolnikami. Jak zaznaczają autorzy raportu, „większa wiedza i zrozumienie tego, na czym polega rolnictwo i produkcja żywności, mogą przekładać się na coraz wyższy priorytet kwestii środowiska i klimatu w wyborach konsumenckich”.
Jak bardzo jest Pan/Pani skłonny/skłonna kupować produkty spożywcze wyprodukowane w sposób przyjazny dla środowiska i klimatu, za to droższe niż pozostałe produkty? – zapytano Polaków w badaniu. Wyniki sondy są dość optymistyczne – wynika z nich bowiem, że Polacy w większości wydają się być gotowi na zmiany. 15 proc. badanych na to pytanie odpowiedziało – „zdecydowanie jestem gotowy(a)”, 46 proc. – „raczej jestem gotowy(a), 22 proc. – „raczej nie jestem gotowy(a), zaś "zdecydowanie nie jestem gotowy(a) – 7 proc. Odpowiedzi „nie wiem” udzieliło natomiast 10 proc. ankietowanych.
Polacy przywiązani do diety mięsnej
Podczas gdy zmianę diety na bardziej roślinną oraz ograniczenie spożycia mięsa wskazuje się jako jeden z czynników kluczowych w walce z zarówno chorobami cywilizacyjnymi, jak i kryzysem klimatycznym, badanie ISP wskazuje, że Polacy nadal bardzo przywiązani są do diety mięsnej. Jak pokazuje badanie, choć zmiany w ograniczaniu spożycia mięsa następują, to są one powolne i najczęściej dotyczą mieszkańców i mieszkanek największych polskich miast o względnie dobrej sytuacji finansowej.